ANRE: Preturile gazelor naturale vor creste in medie cu 12,5% de la 1 iulie
Preturile gazelor vor creste de la 1 iulie in medie cu 12,5%, ca urmare a majorarii costurilor cu achizitia gazelor naturale in ianuarie - iunie 2008, precum si pentru recuperarea partiala a diferentelor de pret inregistrate in aceeasi perioada.
Astfel, noile preturi reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii casnici vor fi de 104,41 lei/MWh in cazul E.ON GAZ Romania (in crestere cu 11,6% fata de cele curente) si de 104,70 lei/MWh in cazul Distrigaz Sud Bucuresti (in crestere cu 12,5% fata de cele curente), potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
"ANRE a analizat toate solicitarile primite din partea furnizorilor de gaze naturale, in special Distrigaz Sud si EON GAZ Romania, care au cerut adaptarea preturilor reglementate la costurile reale de achizitie a gazelor naturale din import, in conditiile in care pretul de importul pentru trimestrul trei este estimat la circa 480 dolari/1.000 metri cubi, in crestere cu 30% fata de nivelul recunoscut in tarifele curente, respectiv 370 dolari/1.000 metri cubi", se arata in comunicatul Autoritatii de reglementare.
Potrivit ANRE, decizia de ajustare a preturilor reprezinta o masura necesara pentru asigurarea functionarii normale a pietei interne, pentru asigurarea continuitatii in furnizarea gazelor naturale si pentru constituirea stocurilor de iarna.
Cei doi mari distribuitori de gaze, E.ON Gaz si Distrigaz Sud, au cerut majorari ale preturilor la gaze de circa 25%.
Initial, E.ON Gaz si Distrigaz Sud au cerut o crestere de circa 19%, la 1 aprilie, modificare pe care insa ANRE nu a operat-o, astfel ca solicitarile celor doua companii au urcat la 25%, din cauza avansului preturilor internationale.
Ultima majorare a preturilor gazelor livrate populatiei, cu 8,5%, a avut loc pe piata romaneasca la 2 februarie.
Consumul de gaze din Romania se ridica la circa 17-18 miliarde de metri cubi, asigurat, in proportie de 60-65% de gazele produse de Petrom si Romgaz. Romania importa, prin intermediari, gaze de la Gazprom.
De la 1 iulie intra in vigoare si un nou sistem de tarifare a gazelor naturale, care, pe langa cantitatea de gaz consumata, va lua in calcul si puterea calorica a gazului, ca parametru de calitate.
Facturile vor continua sa contina informatiile despre consum, exprimate in unitati de volum (metri cubi), dar valoarea facturii va fi calculata pe baza cantitatii de energie livrata fiecarui consumator, determinata prin inmultirea consumului de gaze cu puterea calorifica superioara, se precizeaza in comunicatul ANRE.
Costurile de implementare sunt suportate de catre furnizori si nu vor afecta pretul platit de consumatori.
De asemenea, au fost operate unele modificari ale contractelor cadru privind incadrarea consumatorilor, respectiv vechile categorii de incadrare in functie de consumul anual exprimat in metri cubi au fost echivalate cu consumul anual exprimat in MWh.