'Armata electronică siriană' luptă de partea regimului Assad în războiul pentru Siria
alte articole
Lupta pentru Siria se duce inclusiv în cyberspaţiu, aşa cum o dovedesc acţiunile 'Armatei electronice siriene' (Syrian Electronic Army, SEA), o organizaţie de hackeri care a atacat conturile de Twitter ale Associated Press, Financial Times şi BBC, în lupta sa împotriva 'inamicilor Siriei', relatează The Independent.
Mass-media socială a jucat un rol important în războiul civil sirian. În pofida cenzurii pe scară largă a internetului şi a cel puţin două pene electrice de lungă durată, militanţii pro-revoluţie s-au folosit de internet pentru a răspândi informaţii, a organiza rezistenţa şi a obţine sprijin atât din interiorul Siriei cât şi din afară. De partea cealaltă, în opinia hackerilor contra-revoluţionari de la SEA, forţele rebele sunt adevăraţii terorişti islamişti susţinuţi de Occident. În acest context, hackerii de la SEA şi-au stabilit drept misiune umilirea mass-media pe care o percep drept ostilă Damascului.
Într-un discurs din iunie 2011, preşedintele Assad a lăudat SEA pentru eforturile sale, descriind grupul ca pe o 'armată virtuală în spaţiul cibernetic'. De atunci, hackerii SEA au atacat paginile de Facebook ale lui Oprah Winfrey şi Nicolas Sarkozy, tweet-urile preşedintelui FIFA, Sepp Blatter, şi site-ul Universităţii Harvard, a cărui pagină de start a fost reproiectată ca propagandă pro-Assad.
Cu toate acestea, cele mai celebre atacuri ale SEA au vizat conturile de Twitter ale unor furnizori importanţi de ştiri, cum ar Financial Times, NPR, BBC Meteo, The Guardian şi E!News. O încercare de a sparge conturile jurnaliştilor de la The Independent săptămâna trecută s-a dovedit însă fără succes.
În pofida metodelor sale de phishing nesofisticate, SEA a reuşit să scadă Indicele Dow Jones la 23 aprilie, după ce a atacat contul de Twitter al Associated Press, pe care a apărut informaţia că preşedintele Obama au fost rănit într-un atac cu bombă la Casa Albă.
Unii observatori suspectează că SEA este un grup fără conducător, asemănător Anonymous. Cu toate acestea, SEA are un site oficial şi un lider nominal, un hacker de 24 de ani, cunoscut sub numele de 'Shadow'. Într-un interviu acordat prin e-mail The Independent, 'Th3Pr0', şeful diviziei de operaţiuni speciale a SEA, a declarat ca grupul a început ca o comunitate pe Facebook, care susţinea guvernul de la Damasc, fără a se afla sub direcţia sa. Membrii grupului au acţionat on line, din casele şi de pe laptopurile personale, din interiorul şi din afara Siriei, folosind tehnici de hacking simple, luate de pe internet.
Nivelul de implicare al preşedintelui Assad în activităţile SEA este însă un subiect deschis dezbaterii. Deşi membrii săi neagă orice legătură directă cu guvernul sirian, mai mulţi experţi contestă pretenţiile lor de independenţă. La scurt timp după ce SEA a intrat în atenţia publicului în urmă cu doi ani, Helmi Noman, de la Universitatea din Toronto, a remarcat că grupul a avut legături cu Societatea Siriană a Computerelor, condusă la un moment dat de Assad.
De altfel, Amjad Baiazy, un cercetător de origine siriană în domeniul IT, care a petrecut şapte săptămâni prizonier al regimului Assad în 2011, susţine că SEA este finanţată de guvernul sirian şi instruită de către experţi în informatică iranieni. În plus, o relatare apărută în The Guardian cita dezertori din SEA, care au pretins că vărul lui Assad, bogatul Rami Makhlouf, a finanţat mutarea sediului social al SEA în Dubai - idee respinsă de hackerul SEA intervievat de The Independent.