Animalele plătesc incompetenţa oamenilor la Gârboavele şi Bucov
alte articole
Animalele de la Grădinile Zoologice din România au viaţă grea, exemplele celor de la Gârboavele (judeţul Galaţi) şi Bucov (judeţul Prahova) fiind edificatoare.
La Gârboavele, animalele sunt nevoite să trăiască în plin şantier, chiar dacă asta înseamnă un stres greu de suportat pentru ele. Potrivit publicaţiei locale “Viaţa liberă“ din Galaţi, proiectul de reabilitare de trei milioane de euro are numeroase vicii, materialele de construcţii ajungând să ameninţe viaţa animalelor Mai mult, reporterii publicaţiei amintite au găsit la faţa locului animale înfometate, cerbi cu bucăţi de sârmă înfăşurare în jurul coarnelor, plus povestea unui leu care s-a înecat cu resturi de la materialele de construcţii de pe şantier şi a fost nevoie de o operaţie pentru a fi salvat.
Proiectul noului Parc Zoo a fost realizat de SC Consproiect SA, firmă aflată în subordinea CJ Galaţi, iar de lucrările efective se ocupă Tancrad Galaţi şi Garden Center Bucureşti. La o privire mai atentă, devine evident că unele elemente ale proiectului sunt greşite. Paraschiva Vintilă, consilier din cadrul biroului preşedintelui CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, a fost în control la Grădină, împreună cu unul dintre inginerii Consiliului. „Sunt probleme de proiect, mă refer la clădirile care se ridică şi la felul în care va arăta Grădina Zoologică. E o investiţie foarte mare, se vor face şi lucruri bune, dar mai trebuie verificate o serie de aspecte. La noua clădire a leilor, scurgerea nu s-a făcut cum trebuia, trebuia făcută în interiorul cuştii, iar ea este făcută pe trecere”, a explicat consilierul. De asemenea, în zona în care vor fi amplasaţi urşii nu va exista alimentare cu apă, astfel încât curăţarea padocurilor va fi foarte dificilă.
Pe toată durata lucrărilor, animalele trebuie să se împace cu traiul în mijlocul şantierului. Animalele nu pot fi mutate la alte instituţii similare din zonă, întrucât sunt prea în vârstă ca să mai poată face faţă unei anestezii. „Nu se poate să le scoţi de acolo. Sunt prea bătrâne pentru a fi mutate şi nu pot suporta acest stres”, a spus Camelia Burluc, managerul complexului, pentru “Viaţa liberă“. Din păcate, de la începutul lucrărilor, animalele au fost victimele mai multor accidente. În ziua în care reporterii au vizitat şantierul, un pui de cerb avea înfăşurat, în jurul coarnelor, ghemotoace mari de sârmă. Animalul era epuizat de încercările disperate de a scăpa din capcană, dar îngrijitorii nu au crezut că este cazul să sune medicul veterinar. „Medicul a fost pe aici şi niciun animal nu avea nimic. Am zis că iese singură sârma. S-a mai întâmplat aşa”, a explicat unul dintre îngrijitori. Nu a fost prima oară când animalele au avut de suferit. „Este îngrozitor ce li se întâmplă. Animalele sunt într-un stres continuu! Şi apar şi situaţii grave, ca atunci când o bucată de material de pe şantier a ajuns să fie mestecată de unul dintre lei, iar bucata a ajuns să i se înţepenească animalului în gură. A fost nevoie de o operaţie sub anestezie pentru ca leul să scape de corpul străin care îi punea viaţa în pericol”, a explicat consilierul Vintilă.
În aceeaşi zi, continuă să povestească reporterii, niciunul dintre animale nu mâncase până la ora 14.00, apa de băut era verde pentru că nu fusese schimbată de ceva vreme, iar cuştile urşilor încă nu fuseseră curăţate de dejecţii. „În acest caz, îngrijitorul trebuie tras la răspundere. Într-adevăr, era târziu ca animalele să fie hrănite abia la ora 14.00. În mod normal, mâncarea este dată dimineaţa, după ce se face curat”, a mai declarat Camelia Burluc.
Situaţia din grădinile zoologice din România a ieşit la iveală în urmă cu câteva zile, când, la Bucov, cangurul pitic Speedy a fost găsit mort, devorat de câinii vagabonzi. Un material al reporterilor de la publicaţia locală “Republicanul” din Ploieşti scoate la iveală o serie de nereguli săvârşite de noul director, Bogdan Toader. Hărţuit de noua conducere, unul dintre angajaţi a decis să rupă tăcerea şi să tragă un semnal de alarmă vis-a-vis de incompetenţa directorului. Dragoş Florin Rusu este cel care îl acuză pe Toader de denunţ calomnios şi de insultă, după ce acesta din urmă ar fi încercat să se spele pe mâini de orice vină legată de neregulile de la Grădina Zoo din Bucov.
În aceeaşi zi, continuă să povestească reporterii, niciunul dintre animale nu mâncase până la ora 14.00, apa de băut era verde pentru că nu fusese schimbată de ceva vreme, iar cuştile urşilor încă nu fuseseră curăţate de dejecţii
Înainte ca ultimul exemplar de cangur pitic să moară (perechea lui fiind devorată de şobolani, cu câteva luni înainte), câinii vagabonzi au mai mâncat şapte iepuri. “Acest lucru (moartea cangurului – n.r.) putea fi prevenit dacă ar fi fost luate măsuri pentru siguranţa acestuia, Bogdan Toader fiind informat că un număr foarte mare de câini au omorât pe timpul nopţii şapte iepuri. Acesta doar a semnat că a luat act de eveniment, fără a lua vreo măsură în acest sens”, a menţionat Rusu. Acesta a subliniat faptul că în ultima zi a lunii iulie a mai întocmit un referat cu propunerea de sancţionare pentru paznici, deoarece nu-şi îndepliniseră sarcinile de serviciu, însă Toader ar fi refuzat. “În nenumărate rânduri am încercat să soluţionăm împreună nereguli şi abateri disciplinare ale salariaţiilor, dar aceasta s-a împotrivit vehement spunându-mi că el doreşte “notorietate”, că urmează să plece să candideze pentru un colegiu parlamentar şi nu doreşte să piardă nici măcar un vot, explicandu-mi că a acceptat această funcţie pentru numărul mare de angajaţi şi voturile care ar putea să vină de pe urma acestora”, explică Rusu, care a fost ameninţat cu desfacerea contractului de muncă în cazul nesupunerii.
Indiferent de cine are sau nu are dreptate, opinia publică se întreabă de ce trebuie să sufere animalele pentru conflictele interne sau incompetenţa unora dintre cei care se ocupă de Grădinile Zoologice din România.
UPDATE Încă un cangur pitic a fost găsit mort, vineri, la Grădina Zoologică Bucov, de lângă Ploieşti, acesta fiind al treilea cangur care moare în această grădină zoo în ultimele luni, după ce în urmă cu două săptămâni un mascul a fost ucis de câini, iar perechea acestuia a murit muşcată de şobolani!Grădina zoologică de lângă Ploieşti, aflată în administrarea Parcului Memorial "Constantin Stere" din subordinea Primăriei Ploieşti, a primit, joi, ca donaţie, o pereche de canguri pitici, de la o persoană care a dorit să rămână anonimă, însă femela a fost găsită moartă, vineri”, a declarat Bogdan Toader, directorul Parcului "Constantin Stere". Acesta a precizat că perechea de canguri a fost adusă joi seară, la ora 20.00, cele două animale fiind duse într-o încăpere închisă, unde avea acces doar îngrijitorul. Vineri dimineaţă, femela a fost găsită moartă, iar pe pereţii încăperii se observau urme de zgârieturi, semn că animalul a fost foarte agitat înainte de a muri, a precizat directorul parcului care administrează grădina zoo. Acesta a arătat că cei doi canguri nu fuseseră preluaţi oficial de grădina zoologică de la persoana care i-a donat şi că timp de 30 de zile ar fi trebuit să fie în carantină.