Angajaţii APA NOVA, filaţi de securitatea internă şi de o firmă privată de specialitate
alte articole
Pe lângă faptul că-şi făcuse propriul serviciu din foşti lucrători ai serviciilor de informaţii, Apa Nova ar fi încheiat şi un contract cu o firmă care să-i monitorizeze angajaţii, inducându-le o stare de teamă, pentru ca aceştia să nu deconspire activităţile ilicite din companie, relatează Gândul.info, citând motivarea judecătorilor care au respins cererea de arestare preventivă a inculpaţilor în deja celebrul dosar APA NOVA.
Conform DNA, pe lângă "serviciul de securitate" intern care funcţiona la nivelul Apa Nova Bucureşti, format din foşti lucrători ai unor servicii de informaţii, compania a încheiat şi un contract cu o firmă privată, care avea sarcina de a-i monitoriza pe angajaţii companiei pentru a se asigura că aceştia nu divulgă date "despre activitatea ilicită a agentului economic". Firma aparţinea finului omului de afaceri Ovidiu Semenescu.
"Deosebit de important este şi faptul că la nivelul SC Apa Nova Bucureşti SA a fost instituit un serviciu de securitate format din foşti lucrători ai serviciilor de informaţii care efectuează filaje şi interceptări în interesul persoanelor care controlează agentul economic şi care încearcă în acest mod să ţină sub control divulgarea de către angajaţii companiei de date care să conducă la depistarea activităţilor nelegale derulate. Totodată, în acelaşi scop a fost încheiat un contract cu SC SIS Strategy SRL administrată de Teodor Sterian, finul lui Semenescu Ovidiu Traian. Astfel, s-a indus în permanenţă o stare de teamă angajaţilor, scopul fiind ca aceştia să nu deconspire aspecte din activitatea ilicită a agentului economic", se arată în documentul citat de gândul
Informaţia apare în motivarea Curţii de Apel Ploieşti, unde s-a judecat contestaţia DNA faţă de decizia Tribunalului Prahova de a-i cerceta sub control judiciar pe trei dintre suspecţii din acest dosar, contestaţie respinsă de Curtea de Apel, în pofida informaţiilor despre filajul şi intimidarea la care sunt supuşi angajaţii Apa Nova.
"În ceea ce priveşte susţinerea că la nivelul SC Apa Nova Bucureşti există un serviciu de securitate, prin intermediul căruia inculpatul Semenescu Ovidiu Traian ar induce o stare de temere angajaţilor, se constată că, dacă în privinţa existenţei acestui serviciu există dovezi, martorii Savin Mihai, Munteanu Irina Elena şi martorul ameninţat D.D. declarând că de circa 2-3 luni sunt supuşi unor activităţi de filaj din partea SC SIS Strategy SRL despre care nu aveau cunoştinţă şi în privinţa cărora nu şi-au dat acordul, în egală măsură, se constată că niciunul dintre aceştia nu a furnizat informaţii suficiente din care să rezulte implicarea inculpatului Semenescu în astfel de monitorizări şi nici în privinţa scopului pentru care a fost înfiinţat acest serviciu, pentru a se putea aprecia asupra riscului ca salariaţii societăţii să fie timoraţi în legătură cu declaraţiile pe care le-ar putea da în prezenta cauză", se precizează în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Ploieşti.
Reamintim că în 24 septembrie, procurorii DNA Ploieşti au ridicat documente de la Apa Nova, Primăria Sectorului 1 şi Primăria Capitalei, într-un dosar care vizează fapte de corupţie ce ar fi fost comise de persoane din conducerea societăţii.
Ulterior percheziţiilor, s-a trecut la reţinerea lui Vlad Moisescu, personaj pus deja sub control judiciar în dosarul primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, Costin Berevoianu, fost consilier personal al primarului general al Capitalei şi afaceristul Ovidiu Semenescu, reprezentant neoficial al unui grup de firme străine şi din care, la data faptelor, face parte şi SC Apa Nova SA. Cei trei au fost acuzaţi că prin manevre ilegale au determinat creşteri nejustificate ale tarifelor plătite de bucureşteni pentru apă şi canalizare.
Potrivit DNA, în perioada ianuarie - aprilie 2011, Moisescu s-a asigurat că va fi aprobat un act adiţional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova Bucureşti SA cu Primăria Municipiului Bucureşti, privind obţinerea, de către firma respectivă, a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureştean creşterea substanţială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă de 493.644.646 lei, din care profit net 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei şi profitul net de 118.135.449 lei în 2012, potrivit procurorilor DNA.
Mai multe detalii puteţi accesa aici