UPDATE: Cei trei acuzaţi în dosarul Apa Nova, eliberaţi

Mână în mână, cele trei persoane reţinute de DNA ar fi lucrat în detrimentul bucureştenilor, care au "beneficiat" de majorări extraordinare ale tarifelor la apă şi canalizare.
Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)
Loredana Diacu
25.09.2015

UPDATE: Cele trei persoane reţinute de DNA în dosarul Apa Nova au fost eliberate vineri seară, relatează B1 TV. Vlad Moisescu, Costin Berevoianu şi Ovidiu Semenescu, acuzaţi că prin manevre ilegale au determinat creşteri nejustificate ale tarifelor plătite de bucureşteni pentru apă şi canalizare, vor fi cercetaţi sub control judiciar. Decizia Tribunalului Prahova nu este definitivă.

***

Procurorii DNA au făcut joi trei reţineri în dosarul Apa Nova. Cei trei reţinuţi sunt Vlad Moisescu, personaj pus deja sub control judiciar în dosarul primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, Costin Berevoianu, fost consilier personal al primarului general al Capitalei şi afaceristul Ovidiu Semenescu, reprezentant neoficial al unui grup de firme străin şi din care, la data faptelor, face parte şi SC Apa Nova SA.

Potrivt Hotnews, din referatul DNA rezultă că Apa Nova a mărit substanţial tarifele la apă şi canal, prin şpagă.

Astfel, în perioada ianuarie - aprilie 2011, Moisescu s-a asigurat că va fi aprobat un act adiţional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova Bucureşti SA cu Primăria Municipiului Bucureşti, privind obţinerea, de către firma respectivă, a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureştean creşterea substanţială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă de 493.644.646 lei, din care profit net 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei şi profitul net de 118.135.449 lei în 2012, potrivit procurorilor DNA.

În acelaşi context, Costin Berevoianu, în calitate de consilier al primarului general al capitalei, a susţinut din această poziţie interesele grupului de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu-Traian. Practic, în calitate de consilier al primarului, el a coordonat serviciile comunale de apă, canal, servicii în care era implicată şi compania SC Apa Nova SA.

În schimbul influenţei exercitate, inculpaţii Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu Traian, diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (ex. de consultanţă) încheiate în mod formal, fără ca obiectul lor să fie prestat în realitate.

În cazul inculpatului Moisescu Vlad Octavian caracterul fictiv al contractelor a rezultat şi din faptul că:
- unele contracte erau semnate de persoane care nu aveau calitate în firmă,
- erau efectuate plăţi la o zi după încheierea contractului sau fără existenţa vreunui astfel de document,
- au existat contracte semnate după efectuarea plăţii.
Pe de altă parte, pentru intervenţiile făcute în interesul grupului de firme pe care-l reprezenta neoficial, inculpatul Semenescu Ovidiu Traian a încasat diferite sume de bani în trei modalităţi directe de plată:
- încheierea unor contracte de consultanţă,
- încheierea unor contracte privind activităţi de promovare a imaginii în domeniul sportului,
- încheierea unor contracte de publicitate prin intermediul unei companii achiziţionate de inculpat special pentru a crea încă un mod de scurgere a banilor din SC APANOVA SA şi celelalte companii din grup, sub forma unor acţiuni de promovare.
Ca un exemplu elocvent precizăm că, la fiecare aprobare de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti a actelor adiţionale la contractul de concesiune care stăteau la baza majorărilor de tarif, se efectuau plăţi către societăţi controlate de către inculpatul Semenescu Ovidiu Traian.", arată DNA.

În consecinţă, Semenescu-Ovidiu Traian a fost reţinut sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă (2 infracţiuni) şi cumpărare de influenţă (2 infracţiuni) iar Moisescu Vlad Octavian şi Costin Berevoianu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor