Angajaţi CNN demisionează după ştergerea unui articol privind potenţiale legături între Rusia şi un asociat al lui Trump
alte articole
După demisia lor, Donald Trump Jr i-a cerut preşedintelui CNN, Jeff Zucker, să explice public situaţia, susţinând că povestea este “cel mai mare scandal ce implică ştiri false din istoria reţelei de televiziune”.
Thomas Frank, Eric Lichtblau şi Lex Haris au fost cu toţii implicaţi într-o nouă investigaţie a CNN şi au părăsit luni compania.
Frank a scris articolul care a fost şters, Lichtblau a fost redactor, iar Haris a monitorizat investigaţia.
“În urma retragerii unui articol publicat pe CNN.com, CNN a acceptat demisiile angajaţilor implicaţi în publicarea articolului”, a precizat un purtător de cuvânt al reţelei.
Totuşi, Trump Jr. a declarat că reţeaua este ipocrită şi i-a cerut lui Zucker să explice public ce s-a întâmplat.
“Ipocrizia la CNN este uimitoare”, a precizat Trump Jr. într-o declaraţie adresată luni publicaţiei Breitbart News.
“Confruntându-ne, după o retragere stânjenitoare, cu cel mai mare scandal din istoria reţelei care implică ştiri false, nimeni din reţea nu răspunde la întrebări – chiar şi propriilor lor reporteri – şi mai au şi îndrăzneala de a cere conferinţe de presă televizate la Casa Albă pentru a-şi creşte ratingurile?
Haris, care a fost redactor şef al CNN Investigates doar începând cu luna ianuarie, a publicat luni o declaraţie despre demisia sa.
Anterior el a fost redactor şef la CNNmoney.
Haris a declarat: “Vineri, CNN a şters un articol publicat de echipa mea. Ca redactor-şef al acelei echipe, am demisionat.
“Am lucrat la CNN din 2001 şi sunt sigur de un singur lucru: aceasta este o organizaţie de ştiri care preţuieşte acurateţea şi corectitudinea pe lângă orice altceva. Plec, dar voi purta aceste principii oriunde voi merge”.
Lichtblau s-a alăturat CNN şi echipei de investigaţii în urmă cu trei luni, iar Frank a făcut parte din acea echipă de la înfiinţarea ei în iarna anului trecut.
Reţeaua de televiziune CNN nu a declarat luni ce anume a determinat-o să retragă vineri noaptea articolul legat de Rusia.
Articolul în cauză, publicat joia trecută pe website-ul CNN, a citat o sursă anonimă afirmând că investigatorii Congresului SUA analizează un “fond de investiţii rusesc în valoare de 10 miliarde de dolari, al cărui şef executiv s-a întâlnit cu un membru al echipei de tranziţie a preşedintelui Donald Trump cu patru zile înaintea învestirii oficiale a acestuia”, în luna ianuarie.
CNN a precizat că Anthony Scaramucci – unul dintre membrii echipei de tranziţie a lui Trump şi consilier de campanie – s-a întâlnit cu Kirill Dmitriev, directorul Fondului Rusesc pentru Investiţii Directe (FRID). Fondul este monitorizat de banca rusă de stat Vnesheconombank care, la rândul ei, este în prezent sancţionată de Statele Unite.
Potrivit articolului, întâlnirea dintre Scaramucci şi Dmitriev ar fi luat în discuţie şi ridicarea sancţiunilor, dar un purtător de cuvânt al FRID a declarat pentru Sputnik că fondul nu face parte din Vnesheconombank, susţine evz.ro.
După ce a şters articolul vineri noaptea, atât de pe website, cât şi de pe toate conturile sale pe diverse reţele sociale, CNN a publicat o dezminţire pe website. Incidentul are loc la doar câteva săptămâni după ce reţeaua a trebuit să dea înapoi în cazul unui alt raport separat ce îl avea în centrul atenţiei pe fostul director al FBI, James Comey.
Dezminţirea publicată de CNN este următoarea: “În 22 iunie 2017, CNN.com a publicat un articol privind o legătură între Anthony Scaramucci şi investigaţiile privind Russian Direct Investment Fund. Acel articol nu a respectat standardele editoriale ale CNN şi a fost retras. Linkurile cu acel articol au fost anulate. CNN îi cere scuze lui Scaramucci”.
CNN nu a oferit alt motiv pentru faptul că a şters articolul.
Scaramucci a scris sâmbătă pe Twitter: “@CNN a făcut lucrul corect. O mişcare de clasă. Scuzele au fost acceptate. Toată lumea face greşeli. Mergem mai departe”.
O sursă a declarat pentru buzzfeed că articolul CNN a fost o mare prostie şi că “oamenii vor fi disciplinaţi”.
Buzzfeed a obţinut de asemenea o copie a unui email care arată că reporterilor CNN nu li se mai permite să publice ştiri legate de Rusia fără să obţină mai întâi o aprobare.
Decizia CNN de a retrage articolul a fost luată la doar câteva săptămâni după ce reţeaua a fost nevoită să modifice un raport incorect despre James Comey, în care a precizat că, pe baza declaraţiilor unor surse anonime, fostul director FBI ar fi plănuit să conteste afirmaţiile lui Trump că el i-ar fi comunicat preşedintelui că nu este investigat.
Reţeaua a fost nevoită să emită o dezminţire, după ce Comey a făcut publică declaraţia sa de deschidere înainte de a depune mărturie recent.
Comey a scris în declaraţie: “Înainte de întâlnirea din 6 ianuarie, am discutat cu echipa de conducere a FBI dacă ar trebui să îl asigur pe preşedintele ales Trump că nu îl investigăm personal. Acest lucru a fost adevărat; nu avem un caz deschis împotriva sa”.
Apoi, CNN a publicat o corecţie la articolul său:
“Acest articol a fost publicat înainte ca [James] Comey să fi publicat declaraţia sa. Articolul şi titlul au fost corectate pentru a reflecta că Jemes Comey nu contestă în mod direct faptul că lui Trump i s-a transmis în mai multe rânduri că nu este investigat”.