Andrian Candu: Guvernul Filip este legitim şi nici nu se discută retragerea votului

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu este de părere că nu alegerile anticipate sunt soluţia scoaterii Moldovei din criza în care se află.
Andian Candu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova (a-tv.md)
Maria Maevschi
23.01.2016

Andrian Candu a organizat, la finele protestului de vineri, un briefing de presă, în cadrul căruia s-a expus asupra modalităţii desfăşurării protestelor din centrul capitalei. Mai mult, acesta este de părere că Guvernul Filip trebuie să evite cu orice preţ un blocaj financiar al statului, care deja începe să se facă simţit printre bugetari.

„Cum am promis, am avut discuţii cu liderii majorităţilor parlamentare, dar şi cu premierul Pavel Filip şi alţi miniştri. Am discutat cea mai arzătoare temă, evitarea unui blocaj financiar. Guvernul trebuie să activeze şi să ia măsurile necesare. Am discutat despre luarea tuturor măsurilor ca protestele să se desfăşoare în mod paşnic, ca niciun cetăţean să nu aibă de suferit”, a afirmat Andrian Candu, citat de Realitatea.md.

În opinia preşedintelui Parlamentului, unica posibilitate de declanşare a alegerilor anticipate ar fi în prezent doar imposibilitatea alegerii unui şef de stat.

„Una dintre cele mai importante revendicări ale protestatarilor sunt declanşarea alegerilor anticipate. La discuţii am încercat să identificăm care sunt mecanismele juridice de a declanşa alegerile anticipate. Am consultat mai mulţi jurişti, inclusiv din Moldova, şi am identificat că în cel mai repede caz alegerile anticipate pot fi declanşate doar prin faptul că nu poate fi ales preşedintele Republicii Moldova, cum scrie Constituţia”, a adăugat Candu.

„Acest Guvern este legitim şi nici nu se discută retragerea votului” a fost opinia speakerului, referitor la anularea votului de investire a Guvernului Filip. Totuşi, Candu este gata în orice moment să se întâlnească din nou cu reprezentanţii protestatarilor pentru discuţii.

„Pentru că ne dorim un dialog constructiv, am decis să le cerem un document, o analiză, cu toate argumentele privind organizarea alegerilor anticipate, poate ei au soluţii pe care noi nu le-am identificat. Alegerile nu sunt o soluţie bună pentru Moldova. Avem o problemă gravă financiară. Soluţiile sunt identificate, iar Guvernul trebuie să activeze şi să ia măsurile necesare. Alegerile anticipate ar însemna 3 luni de campanie, apoi încă o lună pentru confirmarea unui guvern, ceea ce înseamnă că încă 4 luni, Moldova ar fi într-o criză profundă”, mărturiseşte democratul.

„Chiar dacă ei cer alegeri anticipate, dialogul trebuie să continue cu liderii protestatarilor. Sunt gata pentru un nou dialog, să discutăm aceste aspecte, să vedem pe ce soluţii legale se bazează. Majoritatea parlamentară consideră că dialogul este important. Deciziile pe care le luăm trebuie să fie atât pentru miile de protestatari, dar şi pentru milioanele de cetăţeni care aşteaptă stabilitate în ţară”, a opinat Candu.

Deşi la acea oră se cunoştea deja despre protestul care urmează să aibă loc duminică, 24 ianuarie, Candu i-a invitat la discuţii pe cei trei lideri ai protestatarilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase, Igor Dodon şi Renato Usatîi, luni 25 ianuarie.

„Luni, 25 ianuarie, chemăm la dialog pe liderii protestatarilor pentru a analiza aceste revendicări. Fac apel şi invit cele trei grupuri de protestatari, dacă cu adevărat le pasă de ţară, să se implice în a determina care sunt priorităţile în baza programului de guvernare, pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE şi în eventuale condiţii impuse de FMI. Suntem gata să îi luăm ca parteneri pentru a seta care sunt priorităţile guvernării şi care ar fi primele măsuri pe care ar trebui să le luăm indiferent dacă este vorba de Parlament sau de Guvern, pentru a accelera toate reformele necesare”, a conchis Andrian Candu.

Apare totuşi întrebarea, despre ce ar mai putea discuta cele două tabere odată ce revendicările protestatarilor sunt anularea votului acordat Guvernului Filip, considerat a fi unul ilegal şi declanşarea alegerilor anticipate, iar Candu afirmă răspicat că „procedurile au fost respectate întocmai, depunerea jurământului sau votul în Parlament. Este un guvern pe care noi îl considerăm destul de tehnocrat. Nu există niciun dubiu cu privire la legitimitatea acestui guvern”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor