China susţine înfiinţarea unui stat independent al Palestinei

China şi-a oferit sprijinul în vederea creării Statului Palestina, având capitala în Ierusalimul de Est.
Liderul chinez Xi Jinping în Marea Sală a Poporului pe 16 septembrie 2013 în Beijing
Liderul chinez Xi Jinping în Marea Sală a Poporului pe 16 septembrie 2013 în Beijing (Feng Li/Getty Images)

Preşedintele chinez Xi Jinping a anunţat joi, în timpul unui discurs la sediul Ligii Arabe din capitala egipteană Cairo, că ar trebui creat Statul Paletina pe baza graniţelor din 1967 şi că ar trebui să se bucure de o suveranitate deplină.

În acel an, în timpul Războiului de Şase Zile, Israelul a ocupat şi ulterior a anexat teritoriile palestiniene din Cisiordania şi Ierusalimului de Est, dar acţiunea nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internaţională.

Remarcile lui Xi aduc aminte de cerinţele palestinienilor, care urmăresc să creeze un stat independent în teritoriile ocupate precum şi în enclava palestiniană asediată Fâşia Gaza.

În 2012, Adunarea Generală a ONU a votat pentru actualizarea statului Palestina la ONU dintr-o “entitate observatoare nemembră” într-un “stat observator nemembru”, în ciuda opoziţiei puternice din partea Israelului şi a Statelor Unite. În plus, steagul palestinian a fost ridicat pentru prima dată la sediul ONU din New York în septembrie 2015.

Preşedintele chinez a declarat că, de fapt, chestiunea palestiniană este crucială în Orientul Mijlociu şi a cerut comunităţii internaţionale să contribuie la reluarea discuţiilor dintre cele două tabere, care au fost suspendate după refuzul regimului din Tel Aviv de a pune capăt activităţilor sale de expansiune a coloniilor ilegale din teritoriile palestiniene ocupate.

“Suntem în favoarea plasării unui nou mecanism pentru promovarea păcii, în ceea ce priveşte problema din Orientul Mijlociu, şi susţinem eforturile făcute de Liga Arabă şi Organizaţia pentru Cooperare Islamică în acest sens”, a mai precizat şeful statului comunist.

În plus, Xi a promis palestinienilor ajutoare financiare în valoare de 50 milioane de yuani (7,53 miliarde de dolari).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe