Andrei Năstase: R. Moldova ar putea rămâne în plină iarnă fără gaze şi energie electrică
alte articole
Fostul vice-premier moldovean Andrei Năstase atenţionează că Republica Moldova este singura ţară din Europa care ar putea rămâne în plină iarnă fără gaze şi energie electrică, „lăsând sute de mii de oameni pradă gerului şi întunericului”.
Preşedintele Platformei DA susţine că sistemul energetic al ţării, şubrezit de-a lungul anilor din cauza gestionării sale defectuoase, e pe cale să se prăbuşească inclusiv din lipsa unor alternative viabile de alimentare a acestuia cu resurse energetice variate şi suficiente.
„Preşedintele şi guvernul său aservit dau asigurări contradictorii pe la televiziuni că nu ar exista motive de îngrijorare”, a adăugat politicianul, notând că Guvernul Chicu a decis în regim de urgenţă iniţierea negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru obţinerea unui credit în UE, ceea ce denotă panica în care se află autorităţile.
În opinia liderului Platformei DA, lipsa unei comunicări şi informări adecvate şi transparente despre rezultatele negocierilor cu Gazprom, cu operatorii de transport din Ucraina, România şi Bulgaria, care ar fi trebuit să asigure realizarea reversului de gaze naturale din piaţa europeană spre R. Moldova, creează mari îngrijorări şi incertitudini în societate.
Astfel, se impune crearea de urgenţă a unei celule de criză cu implicarea factorilor de decizie din partea guvernului, sectorului energetic, experţi naţionali şi internaţionali pentru elaborarea unui plan naţional anticriză cu soluţii clare.
„Dacă guvernarea va ignora soluţiile propuse de Platforma Demnitate şi Adevăr şi nu va stinge criza energetică până la 1 ianuarie, lăsând ţara în frig şi întuneric, ne rezervăm dreptul să declanşăm acţiuni masive de protest pentru a determina demisia şi tragerea la răspundere penală a tuturor decidenţilor vinovaţi”, a concluzionat Andrei Năstase.
În context, fostul ministru al Economiei Vadim Brînzan a subliniat că „Guvernul lui Dodon” a dat-o în bară când vine vorba de rezolvarea problemei aprovizionării cu gaze. Guvernul "tehnocrat" şi preşedintele Dodon nu au reuşit să se înţeleagă încă cu companiile ucrainene despre livrarea gazelor prin nordul republicii.
„La 12 noiembrie, când a fost picat în Parlament Guvernul Sandu prin moţiune de cenzură, urma să mă întâlnesc la Isaccea şi apoi Orlovka cu omologii mei din România şi Ucraina, inclusiv cu directorii companiilor Naftogaz Ucraina, Transgaz România şi Moldova Gaz, pentru a finaliza detaliile tehnice şi contractuale de furnizare a gazelor pe perioada de iarnă. Dar, în locul acestei întâlniri, am petrecut ziua în Parlament, ascultând aberaţiile membrilor partidelor socialist şi pedist, despre economia care 'colapsează' şi asistenţa socială care 'dispare' ”, a concretizat Brînzan.