Sergiu Tofilat: Scăderea preţului gazelelor naturale nu se datorează relaţiei lui Dodon cu Federaţia Rusă, ci conjuncturii pieţei

Epoch Times România
22.11.2019

alte articole

(europaliberă.org)
Epoch Times România
22.11.2019

În contextul declaraţiilor făcute la Moscova de prim-ministrul moldovean, Ion Chicu, privind tarifele la gazele naturale, expertul în energetică Sergiu Tofilat a punctat că scăderea preţurilor de import al gazelelor naturale este firească în actuala conjunctură a pieţei, adăugând că tot ce au făcut autorităţile Republicii Moldova a constat în discuţiile pe marginea prelungirii contractului cu „Gazprom” pentru asigurarea furnizării fiabile a gazelor naturale.

„Preşedintele Igor Dodon tare voia să speculeze pe această temă a ieftinirii preţurilor la gaz. Noi trebuie să înţelegem cum are loc aceasta şi cum se formează preţul pentru Republica Moldova. El se stabileşte trimestrial, adică la fiecare trei luni se schimbă, în funcţie de preţul gazului pe piaţa UE cu un an în urmă.

Dacă anul acesta în Uniunea Europeană gazul s-a ieftinit semnificativ, respectiv şi la noi, după Anul Nou, va începe ieftinirea. Deci, această ieftinire nici acum nu se datorează relaţiei domnului Dodon cu Federaţia Rusă, ci conjuncturii pieţei”, a declarat Sergiu Tofilat pentru IPN, citat de Radio Chişinău.

Menţionăm că la întoarcerea din Federaţia Rusă, prim-ministrul a declarat că s-a ajuns la o înţelegere privind diminuarea semnificativă a preţurilor la gazele livrate în Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2020. Mai exact, după 1 ianuarie 2020, preţul urmează a fi micşorat cu 50 de dolari şi va constitui în jur de 172-173 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Pe de altă parte, Tofilat consideră că, fără a soluţiona problema datoriilor, nu se poate merge mai departe. În context, expertul a ţinut să puncteze că este vorba despre demonopolizarea pieţei şi divizarea activităţilor comerciale de întreţinere a infrastructurii.

„Cu alte cuvinte, dacă tu vrei să vinzi gaz, poftim, fă firmă, încheie contracte, caută furnizori etc. Dar infrastructura este transmisă la un sigur operator, care este obligat să ofere această infrastructură la toţi doritorii, conform unui tarif stabilit de autoritatea de reglementare. Acesta e mecanismul de operare în sectoarele monopoliste, conceptul aprobat de UE pentru a crea o concurenţă pe o piaţă monopolistă”, a explicat Sergiu Tofilat.

Totodată, expertul a menţionat că Republica Moldova şi-a asumat un astfel de model, întrucât „Moldovagaz” are astăzi şi reţelele de transport, şi de distribuţie a gazului.

„Ei îl aduc şi tot ei îl vând la consumatori. Ei trebuie să se divizeze – să existe serviciul comercial şi altul responsabil de infrastructură. Şi aici apare întrebarea: cum se divizează datoria existentă, cine o preia?”, a punctat Tofilat.

În acest sens ar trebui să fie oprită acumularea datoriilor, pentru a se face claritate în ceea ce ţine de datoria Republicii Moldova, întrucât cifrele vehiculate sunt cele din contabilitatea „Moldovagaz”, dar mai este şi datoria malului stâng, pe care „Gazprom” ar trebui să şi-o asume, consideră Tofilat. De asemenea, în opinia acestuia, este nevoie de o investigare a activităţii „Moldovagaz” din ultimii 20 de ani, se mai arată în sursa citată.

Expertul în energetică a mai adăugat că deocamdată nu este vizibilă nicio predispunere din partea autorităţilor pentru ca pachetul energetic III să fie implementat, întrucât acţiunile în acest sens urmau să fie întreprinse până pe 31 decembrie 2019.

„Este vorba, în primul rând, despre voinţă politică, mai exact de lipsa ei. Este vorba şi despre faptul că „Moldovagaz” a fost o sursă de corupere la guvernările care au fost în ultimii 20 de ani. Dar în eventualitatea în care mâine vine o guvernare cu intenţii bune, noi, în primul rând, trebuie să identificăm surse alternative de unde să cumpărăm gazul”, a opinat Sergiu Tofilat.

În cadrul discuţiilor de la „Gazprom”, s-a mai menţionat că datoria la gaze a malului drept al Republicii Moldova constituie 443 de milioane de dolari, iar cea a malului stâng este de 6,2 miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor