Alexandru Slusari: Moldova ar putea rămâne fără gaze naturale după 1 ianuarie 2020

Fracţiunea parlamentară a Platformei DA
Fracţiunea parlamentară a Platformei DA (facebook.com/Slusari A.)

După şedinţa de joi, 5 decembrie, fracţiunea parlamentară Platforma DA a anunţat că Republica Moldova ar putea rămâne fără gaze naturale, asta deşi, potrivit deputatului Alexandru Slusari, preşedintele Igor Dodon peste tot anunţă că după 1 ianuarie 2020 totul va fi bine, şi moldovenii vor beneficia de gaze naturale de la Gazprom după ce va fi încheiat un nou contract, iar „dacă nu va fi tranzitat prin Ucraina, se vor găsi soluţii prin alte căi, dar oricum va fi de la Gazprom”.

„Pe de altă parte, miercuri, absolut subit, neaşteptat, pe ordinea de zi a Guvernului Chicu a fost inclus subiectul potrivit căruia executivul va accesa de urgenţă creditul de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Nu este clar care sunt condiţiile creditului, nu este clar care va fi suma, durata, dar cert este că acest credit de urgenţă posibil să meargă pentru procurarea unor cantităţi de gaze, nu din Federaţia Rusă, ci din Uniunea Europeană, sau din Ucraina”, a declarat deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari.

În acest context, Slusari a punctat că cea mai mare problemă a Republicii Moldova ţine de faptul că politicienii şi demnitarii de stat practic niciodată nu au fost sancţionaţi pentru acţiunile lor, comise în detrimentul intereselor cetăţenilor. Mai mult decât atât, în actualele condiţii, la sfârşitul anului 2020, datoria de stat a Republicii Moldova va atinge cifra de 67 miliarde lei.

„O cifră record pentru Moldova. Şi asta nu e tot! Acest guvern mai propune creşterea datoriei de stat pe parcursul a doi ani, atenţie, colegi, până la peste 81 miliarde lei. Vă întreb - încotro noi mergem?”, a adăugat Slusari, întrebând retoric „ce vom face în continuare dacă partenerii externi vor refuza să finanţeze acest Guvern electoral?”

Făcând referire la creditul pe care premierul a anunţat că îl va lua de la BERD, Slusari a subliniat că „în această situaţie, domnul Chicu va mai lăsa o gaură bugetară care să depăşească recordul precedent. Iar pentru a acoperi cheltuielile care să-i asigure al doilea mandat lui Igor Nicolaevici, Guvernul va împrumuta pe parcursul anului 2020 mai multe miliarde de pe piaţa internă, iar băncile noastre vor parazita, câştigând uşor banii de la stat şi neavând motive serioase pentru a credita sectorul real al economiei. Ce va fi mai departe ? Nimic! Căci pentru Dodon nu mai contează anul 2021 sau 2022. Contează doar anul viitor. După el fie şi potopul!”.