ANCOM: Resursele de spectru licitate în 2012 permit dezvoltarea reţelelor de comunicaţii din 2014

Epoch Times România
03.04.2012

Resursele de spectru pe care arbitrul pieţei telecom din România le va scoate la licitaţie în acest an vor permite dezvoltarea de reţele de comunicaţii folosind tehnologii avansate, începând cu aprilie 2014, a declarat marţi directorul de reglementare al ANCOM.

"ANCOM scoate la licitaţie în acest an resurse de spectru, în benzile de 2.600 şi în cele de 800 de MHz, ce vor permite începând cu aprilie 2014 dezvoltarea de reţele de comunicaţii folosind tehnologii avansate. Licenţele de utilizare a spectrului vor fi acordate cu respectarea principiului neutralităţii tehnologice, iar decizia de a implementa anumite tehnologii pe piaţa din România va aparţine în totalitate industriei, operatorilor", a declarat directorul de reglementare al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Eduard Lovin.

Acesta a adăugat că internet în bandă largă (broadband) din România reprezintă o combinatie de indicatori foarte buni cu indicatori slabi. "Aici aş sublinia: concurenţa ridicată şi vitezele mari dar, în acelaşi timp, un decalaj foarte mare între urban şi rural", a spus Eduard Lovin.

Oficialul ANCOM susţine că România ocupă un loc fruntaş în clasamentul mondial al ţărilor cu viteze foarte ridicate de acces la internet. Astfel, viteza medie în orele de vârf este de 34 Mbps pe secundă. "Trei din primele zece oraşe cu cele mai rapide viteze de acces internet din Europa se află în România", a mai spus Lovin.

Acesta a amintit de decalajul între urban şi rural. "Din pacate, doar 19% din conexiunile de acces la internet în banză largă la puncte fixe sunt instalate în mediul rural. Circa 20% din populaţia României trăieşte în localităţi fără internet fix, fără infrastructură capabilă să suţină broadband-ul fix", a adăugat Eduad Lovin.

Conform unui studiu al ANCOM, 66% dintre locuitorii din mediul urban accesaseră internet în ultimele trei luni, spre deosebire de numai 26% dintre locuitorii din mediul rural.

"În privinţa penetrării, nivelul se situează în mod constant la jumătatea mediei europene, cu 16,5% din populaţie si circa 40% din gospodării. La capitolul preţuri mici, ţara noastră ocupă un loc fruntaş, preţul fiind unul dintre cele mai competitive din Europa", a mai spus directorul de reglementare al ANCOM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor