Anchetatorii ONU au pus pe masă raportul final: Rusia a comis CRIME DE RĂZBOI. Execuţii, gâturi tăiate, mâini legate la spate

În gara din Kramatorsk, zeci de ucraineni care incercau să părăsească oraşul au fost ucişi de bombele ruse (Youtube - captură ecran)
Andrei Pricopie
23.09.2022

Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat că anchetatorii săi au ajuns la concluzia că Rusia a comis crime de război în Ucraina, inclusiv bombardamente asupra zonelor civile, numeroase execuţii, tortură şi violenţe sexuale îngrozitoare.

Potrivit publicaţiei britanice The Guardian, ONU a făcut din investigarea încălcărilor drepturilor omului în timpul războiului o prioritate, iar în luna mai, cel mai important organism al său pentru drepturile omului a mandatat o echipă de experţi să înceapă activitatea în această ţară.

De atunci, anchetatorii ONU şi-au riscat propriile vieţi pentru a strânge dovezi ale crimelor comise împotriva civililor, inclusiv în zonele încă ameninţate de forţele inamice sau minate.

Comisia de trei experţi independenţi a prezentat verbal vineri prima actualizare în faţa Consiliului ONU pentru drepturile omului, după ce a lansat investigaţiile iniţiale care au vizat zonele din regiunile Kiev, Cernihiv, Harkiv şi Sumi, adăugând că îşi va extinde investigaţiile.

Erik Mose, şeful Comisiei de anchetă, a declarat în faţa Consiliului că, pe baza dovezilor adunate de Comisia de anchetă privind Ucraina, "s-a ajuns la concluzia că în Ucraina au fost comise crime de război".

Echipa de investigatori a vizitat 27 de oraşe şi aşezări, precum şi morminte şi centre de detenţie şi de tortură; a intervievat peste 150 de victime şi martori şi s-a întâlnit cu grupuri de susţinere şi oficiali guvernamentali.

Ce au descoperit anchetatorii ONU

Erik Mose a afirmat că echipa a fost deosebit de "impresionată de numărul mare de execuţii în zonele pe care le-am vizitat" şi de "semnele vizibile ale execuţiilor pe corpuri, cum ar fi mâinile legate la spate, răni prin împuşcare în cap şi gâturi tăiate".

Oficialul a explicat că anchetatorii au investigat astfel de decese în 16 oraşe şi aşezări şi că au primit acuzaţii credibile cu privire la multe alte cazuri pe care Comisia le documentează.

Anchetatorii au primit, de asemenea, "mărturii consistente de rele tratamente şi tortură, care au fost aplicate în timpul detenţiei lor ilegale", a declarat Comisia.

În aşezările Bucea, Hostomel şi Borodianka, ocupate aproximativ o lună de trupele ruse, anchetatorii ucraineni au găsit zeci de gropi comune în care fuseseră îngropate cadavrele civililor, torturaţi şi ucişi.

De când ruşii s-au retras din zonă, un grup de tineri voluntari a lucrat neobosit pentru a exhuma cadavrele şi a le trimite la medicii legişti care au adunat dovezi ale crimelor comise de trupele ruse.

Unele dintre victime le-au povestit anchetatorilor că au fost transferate în Rusia şi ţinute săptămâni întregi în închisori. Altele au "dispărut" în urma unor astfel de transferuri.

"Interlocutorii au descris bătăi, şocuri electrice şi nuditate forţată, precum şi alte tipuri de încălcări în astfel de centre de detenţie", a declarat Erik Mose.

Investigatorul a menţionat că echipa sa a "procesat, de asemenea, două incidente de rele tratamente împotriva soldaţilor Federaţiei Ruse de către forţele ucrainene", adăugând că "deşi puţine ca număr, astfel de cazuri continuă să facă obiectul atenţiei noastre".

Copii care au fost "violaţi, torturaţi şi închişi ilegal"

Anchetatorii au documentat, de asemenea, cazuri de violenţă sexuală sau pe criterii de gen, stabilind în unele cazuri că soldaţii ruşi au fost autorii.

"Există exemple de cazuri în care rudele au fost forţate să asiste la crime. În cazurile pe care le-am investigat, vârsta victimelor violenţei sexuale şi pe criterii de gen a variat între patru şi 82 de ani."

Comisia de anchetă a documentat o gamă largă de crime împotriva copiilor, a adăugat Erik Mose, inclusiv copii care au fost "violaţi, torturaţi şi închişi ilegal".

La sfârşitul lunii aprilie, medicii legişti au declarat pentru The Guardian că au găsit dovezi că unele femei au fost violate înainte de a fi ucise de forţele ruse.

"Avem deja câteva cazuri care sugerează că aceste femei au fost violate înainte de a fi împuşcate mortal", a declarat Vladislav Perovski, un medic legist ucrainean care a efectuat zeci de autopsii ale locuitorilor din Bucea, Irpin şi Borodianka.

Cel puţin doi bărbaţi de pe o listă de criminali de război ruşi acuzaţi, publicată de procurorii ucraineni, sunt acuzaţi de agresiune sexuală şi viol.

Erik Mose, în raportul său către Consiliu, a subliniat, de asemenea, "utilizarea de către Federaţia Rusă a armelor explozive cu efecte pe arii extinse în zonele populate", despre care a spus că este "o sursă de daune şi suferinţe imense pentru civili".

ONU a atras atenţia că o serie de atacuri pe care echipa le-a investigat "au fost efectuate fără a face distincţie între civili şi combatanţi", inclusiv atacuri cu muniţii cu dispersie, interzise de cea mai mare parte a lumii în baza unui tratat din 2008.

Folosirea armelor interzise

De la începutul invaziei în Ucraina, trupele ruse au fost acuzate că au folosit o serie de arme ilegale care au ucis sute de civili în regiunea ucraineană Kiev, inclusiv bombe neghidate extrem de puternice în zone populate, care au distrus cel puţin opt clădiri civile.

Potrivit dovezilor, muniţiile cu dispersie au fost lansate în zone în care nu exista personal militar şi nici infrastructură militară.

Activitatea Comisiei ar putea contribui, în cele din urmă, la activitatea procurorilor Curţii Penale Internaţionale, care ar putea aduce acuzaţii privind crimele de război din Ucraina, deşi rămâne incert dacă Rusia sau alţi presupuşi făptaşi se vor confrunta vreodată cu justiţia.

Într-o evoluţie separată, vineri, oficialii ucraineni au declarat că au exhumat aproximativ 436 de cadavre dintr-un loc de înmormântare din oraşul Izium, recent recucerit, şi că cel puţin 30 dintre acestea prezentau semne de tortură.

"Acesta este, desigur, un incident nou, dar cu siguranţă intenţionăm să analizăm şi evenimentul de la Izium", a precizat Erik Mose.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor