Forum al Candidaţilor la Primăria Capitalei. Predoiu şi Firea, prea ocupaţi pentru cetăţeni?
alte articole
Reţeaua Civică Bucureşti (RCB), iniţiativă ce reuneşte în prezent 13 grupuri civice puternic unite de dorinţa unei schimbări în bine a oraşului şi a modului în care se face administraţie în Bucureşti, organizează sâmbătă, 28 mai un forum cu candidaţii la fotoliul de primar general al Capitalei.
Evenimentul, primul de acest gen organizat de cetăţeni este sprijinit de Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) şi va avea loc între orele 11-14 la Teatrul Elisabeta din Bd. Regina Elisabeta nr. 45, sector 5, Bucureştii.
Reţeaua Civică şi-a propus o discuţie faţă în faţă cu cei ce îşi doresc să conducă Primăria Capitalei pentru ca aceştia să le poată răspunde, înainte de a le cere votul, la întrebări legate de temele prioritare ale grupurilor membre în Reţea, respectiv transparenţa decizională în Primăria Capitalei, planificarea urbană cu şi pentru oameni, mobilitatea urbană durabilă ca soluţie la problema traficului bucureştean.
În acest scop, la eveniment au fost invitaţi principalii cinci candidaţi la fotoliul de primar al Capitalei – Gabriela Firea, Nicuşor Dan, Cătălin Predoiu, Daniel Barbu şi Robert Turcescu. Potrivit organizatorilor, până în acest moment, forumul NU se regăseşte pe agenda Gabrielei Firea şi a lui Cătălin Predoiu, deşi oamenii, cu alte cuvinte electoratul căruia atât Firea şi Predoiu le vor cere voturile pe 5 iunie, s-au mobilizat şi au făcut mass-mailing către ei.
Merită menţionat că la acest forum vor fi prezenţi 250 de cetăţeni dintre cei mai activi în comunităţile lor, membri şi susţinători ai grupurilor civice din Reţea, dar nu numai, care stiu bine problemele cu care se confrunta Capitală, cunosc legislaţie în domeniu şi sunt capabili să pună întrebări pertinente unui candidat, întrebări la care nu se va putea răspunde cu slogane şi lozinci.
Redăm texul pe care oamenii l-au transmis candidaţilor PSD şi PNL, text rămas fără răspuns, conform informaţiilor noastre.
Sunt cetăţean al Bucureştiului şi voi fi în sală la Forumul de candidaţi organizat de Reţeaua Civică Bucureşti în 28 mai., orele 11, la Teatrul Elisabeta.
Aţi afirmat public deschiderea dvs. spre dezbaterile din campania electorală, chiar şi alături de contracandidaţii dvs., astfel că mă aştept să participaţi la evenimentul de mai sus.
Mă interesează să aflu mai multe detalii despre soluţiile propuse de dvs. pentru Transparenţa decizională în Primăria Capitalei, Planificarea urbană cu şi pentru oameni, Mobilitatea urbană durabilă ca soluţie la problema traficului bucureştean.
Aşa cum eu nu intenţionez să lipsesc de la votul din 5 iunie, sper că nici dvs. nu veţi lipsi de la acest eveniment.", este mesajul trimis de cetăţeni şi lăsat, cel puţin până acum, fără răspuns.
"Păi trimiteţi-le şi voi întrebările în avans, altfel cum să vină oamenii aşa... nepregătiţi.
În plus, Dl Predoiu nici nu vroia să candideze, el e a 4-a roată la tricicleta PNL, iar madam Firea fără prompter cred că se blochează!" comentează un cetăţean pe pagina de Facebook a Reţelei Civice tăcerea celor doi.
Revenind la forum, prin intermediul acestuia, RCB îşi propune:
- Să contribuie la o campanie electorală bazată pe dialog real, în care cetăţenii cunosc viziunea candidaţilor şi programul acestora şi pot lua o decizie informată în momentul votului;
- Să aducă la cunoştinţa candidaţilor problemele cu care se confruntă bucureştenii şi din cauza cărora mulţi dintre aceştia s-au unit în grupuri civice şi au făcut demersuri, uneori de ani de zile, pentru a le rezolva;
- Să pună bazele unui dialog şi a unei viitoare colaborări între iniţiativele civice locale şi viitorul primar general al capitalei.
Lansată în aprilie 2016, RCB îşi propune să cultive participarea cetăţeanului la viaţa oraşului precum şi responsabilizarea politicienilor şi a autorităţii publice, pentru un parteneriat onest şi responsabil între cetăţean - politician ales prin vot - autoritate publică locală.
RCB a reunit oameni implicaţi activ în viaţa comunităţii şi luptă pentru salvarea copacilor sau a spaţiilor verzi, pentru amenajarea parcurilor, a pistelor pentru biciclişti sau a trotuarelor, pentru salvarea monumentelor de patrimoniu şi a clădirilor ce adăposteau odată cinematografe sau centre comunitare.
Printre cauzele care au închegat grupurile de iniţiativă civică în lupta pentru cartierul lor se numără: oprirea dezvoltării urbane haotice şi necontrolate care are consecinţe nefaste asupra calităţii vieţii (poluare crescută, trafic tot mai aglomerat, grad de confort urban scăzut), protejarea şi extinderea spaţiilor verzi din oraş, momentan insuficiente, îmbunătăţirea infrastructurii de transport, salvarea monumentelor istorice şi a clădirilor de patrimoniu.
Grupurile parte a RCB sunt: Grupul de Iniţiativa Civică Lacul Tei, Grupul Iniţiativa Favorit, Grupul de Iniţiativa Floreasca, Grupul de Iniţiativa „Salvaţi Parcul Tineretului”, Iubim Sectorul3, “Luptă pentru strada ta”, Grupul de Iniţiativă Civică Tudor Vladimirescu, Iniţiativa Prelungirea Ghencea, Grupul de Iniţiativa „Salvaţi Parcul Drumul Taberei”, Încotroceni, Grupul de Iniţiativă „Luptăm pentru Aleea Lunguleţu”, Grupul de Iniţiativă Civică Callatis Drumul Taberei, Grupul Parcul Herăstrău.
Mai multe detalii găsiţi pe pagina evenimentului: https://www.facebook.com/events/1541562996139740/
Şi pe pagina Reţelei Civice Bucureşti - www.reteauacivica.ro