Analiză: Războiul din Ucraina s-ar putea apropia de un punct de cotitură

Tanc rusesc în Ucraina
Tanc rusesc în Ucraina (OSINTtechnical - Twitter)

Numărul mare de victime din Ucraina ar putea duce războiul la un punct de inflexiune. Oricum ai da-o, cifrele sunt clare: ucrainenii pierd zilnic între 600 şi 1.000 de oamenii (morţi şi răniţi). Consilierul prezidenţial ucrainean Alexei Arestovici a declarat săptămâna aceasta pentru The Guardian că sunt 150 de morţi şi 800 de răniţi pe zi; un alt consilier, Mihailo Podoliak, a declarat pentru BBC că sunt ucişi între 100 şi 200 de soldaţi ucraineni pe zi.

Aceasta reprezintă o pierdere extraordinară de vieţi omeneşti şi de capacitate de luptă pentru forţele ucrainene angajate în apărarea oraşului Severodoneţk din estul ţării, care săptămâna aceasta pare că s-a transformat într-o bătălie pierdută. Cu toate acestea, se poate spune că oraşul era, de asemenea, un loc din care Ucraina s-ar fi putut retrage în Lisichansk, mai uşor de apărat, peste râul Siverski Doneţ, genul de situaţie defensivă în care Ucraina s-a descurcat mult mai bine.

Numărul pur şi simplu foarte mare - peste 20.000 de victime pe lună - ridică semne de întrebare cu privire la starea în care se va afla armata ucraineană dacă războiul se va prelungi până în toamnă, scrie Guardian. Acelaşi lucru este valabil şi pentru ruşi, bineînţeles. Dar invadatorii controlează deja bucăţi mari din Ucraina şi pot întrerupe temporar luptele cu avantajul teritorial.

Luaţi în considerare cifrele în context. Armata ucraineană era formată din 125.000 de oameni, potrivit Institutului Internaţional pentru Studii Strategice, la care se adaugă 102.000 de gărzi naţionale şi de frontieră. Estimările grosiere ale analiştilor sugerează că, de la începutul războiului, totalul s-ar fi putut dubla, ajungând la un număr impresionant de 500.000.

Forţele Kievului sunt departe de un punct de colaps. Dar câteva luni de pierderi ridicate vor eroda semnificativ forţa sa de luptă, chiar dacă între timp unii dintre răniţi se vor vindeca şi vor fi din nou apţi de luptă. Între timp, forţele ucrainene sunt deja împinse înapoi de un bombardament de artilerie din Donbas atât de intens încât este probabil să aibă un impact de şoc asupra multora dintre cei care îi supravieţuiesc. Moralul este cu siguranţă o problemă printre ruşi, dar există acum rapoarte despre dezertări şi de partea ucraineană.

Situaţia este atât de presantă încât străinii cu experienţă de luptă care trec testele pentru a se alătura legiunii internaţionale ar putea fi pe linia frontului în mai puţin de o lună după ce au trecut graniţa ucraineană. Dar, din nou, nivelul ridicat de pierderi de vieţi omeneşti despre care se discută acum în mod deschis ar putea acţiona ca un factor de descurajare a recruţilor în viitor.

Oficialii occidentali preferă să nu discute despre impactul războiului asupra apărătorilor, subliniind în schimb problemele ruşilor în informările lor. Săptămâna aceasta, unul dintre aceşti oficiali a declarat că estimarea lor este că invadatorii au pierdut „15.000-20.000 de mlitari”, dintr-o forţă de invazie care era de 150.000 de combatanţi sau mai mult. Totuşi, în ciuda acestui fapt, armata Moscovei nu şi-a pierdut încă capacitatea ofensivă.

Dar au ales să nu furnizeze estimări similare pentru Ucraina, ceea ce poate crea impresia dezechilibrată că ruşii se descurcă mai rău. De fapt, în condiţiile în care ruşii au de 10 sau 15 ori mai multe echipamente de artilerie decât ucrainenii, este foarte posibil ca în prezent Ucraina să piardă mai mulţi oameni pe front decât ruşii, deoarece aceştia din urmă sunt capabili să-i ucidă de la distanţă pe ucraineni, care nu îi pot vedea şi cu atât mai puţin atinge.

Muniţia este cu siguranţă insuficientă de partea ucraineană. Vadim Skibiţki, adjunctul şefului serviciilor de informaţii militare ucrainene, a declarat că Ucraina foloseşte între 5.000 şi 6.000 de cartuşe de artilerie pe zi şi că „aproape şi-a epuizat” stocul de obuze standard sovietice de 152 mm. În prezent, se bazează pe obuzierele de 155 mm standard NATO; nu este clar de câte dintre acestea dispune.

Comandanţii au declarat pentru The Guardian că Ucraina se luptă pentru unele echipamente de bază, cum ar fi staţii radio cu transmisie criptată (acolo unde funcţionează telefoanele mobile, nu este neobişnuit să se bazeze în schimb pe aplicaţia securizată Signal) sau lunete avansate de tipul celor utilizate în mod obişnuit de armatele occidentale.

Ucraina nu duce lipsă de curaj şi determinare. Sprijinul occidental este încă în vigoare, după cum arată anunţul Marii Britanii de a furniza o mână de - poate trei - lansatoare multiple de rachete în această săptămână, chiar dacă Kievul a spus aproape imediat că vrea de multe ori mai multe. Dar forţele Rusiei sunt cele care au găsit o modalitate de a avansa în Donbas, ceea ce ridică întrebarea dacă războiul de trei luni se află într-un alt punct de cotitură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii