Analiza lui Lăzăroiu: Miturile despre regimul comunist "înghiţite" de nostalgici, demontate

Sebastian Lăzăroiu (reportervirtual.ro)
Andrei Pricopie
23.07.2025

Analistul Sebastian Lăzăroiu a demontat rapid multe dintre miturile despre regimul comunist care au "priză" mare în rândul populaţiei, după cum relevă datele din sondajul INSCOP realizat la comanda Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Analiza lui Lăzăroiu

Mâncarea era mult mai sănătoasă.

Chiar şi după criteriile de azi, mai puţină carne, dulciuri şi chiar postul intermitent sunt recomandate. Mâncarea era mai sănătoasă, în general, nu doar în România.

Oamenii se ajutau mai mult unii pe alţii.

Da, destul de corect. Erau reţelele de supravieţuire care funcţionau, acolo unde instituţiile începuseră să eşueze sistematic. Pe de altă parte, frica a dus, paradoxal, la atomizarea societăţii, deci solidaritatea era insulară/parohială.

România era o ţară mai bogată decât în prezent.

Fals. România nu ştia să-şi exploateze resursele sau nu avea tehnologie ca să o facă. Ce s-a schimbat după 1990 este că am importat tehnologie şi avem mai multe investiţii. De altfel, comunismul a fost celebru prin lipsa eficienţei în exploatarea resurselor şi organizarea muncii. Unul din motivele prăbuşirii.

Era mai multă siguranţă publică.

Da, e posibil. Oamenii erau mai speriaţi, violenţa statului începea de când te interoga poliţia. Pedepsele erau disproporţionate în raport cu faptele. Exista şi pedeapsa cu moartea. O societate înfricoşată, cu mai multă siguranţă publică, în care inovaţia şi originalitatea puteau fi uşor infracţiuni.

Se produceau mai multe decât în prezent.

Fals. Nici în alte ţări din lume nu se produceau mai multe decât în prezent.

Statul avea mai multă grijă de cetăţean.

Fals. Am explicat mai sus de unde venea iluzia că oamenii se ajută mai mult unii pe alţii. Reţelele de întrajutorare erau peste tot unde statul eşuase.

Era mai puţină corupţie.

Da, e posibil. Era o societate teoretic egalitaristă, cu o clasă privilegiată care n-avea nevoie să fure din banii publici. Cred că corupţia era mai mult la bază, pentru supravieţuire (oamenii simpli furau din avutul public, la CAP, în întreprinderi, dacă asta e definiţia corupţiei).

Instituţiile statului erau mai eficiente.

Fals. E unul din motivele pentru care comunismul s-a prăbuşit peste tot. Ineficienţa instituţiilor.

Accesul la educaţie era mai uşor.

Nu neapărat, dar educaţia asigura un nivel de bază pentru toţi absolvenţii, ca să fie funcţionali. Cred că analfabetismul funcţional era mai mic.

Accesul la servicii de sănătate era mai uşor.

Greu de zis. Posibil.

Se trăia mai bine.

Fals. Penuria anilor 80, nu doar alimentară, ci şi energetică, nu poate defini un trai mai bun.

Se promovau mai multe valori morale decât în prezent.

Nu ştiu care erau alea. Lozinci şi ideologie? În orice caz, ruptura între vorbe şi fapte era mai mare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor