Analist al războiului din Ucraina, surprins de cât de slab pregătiţi sunt soldaţii ruşi: "Standardul este foarte, foarte scăzut"

Soldati rusi (Insider Urkraine)
Redacţia
27.09.2024

Un analist al războiului din Ucraina a declarat că, în timp ce urmărea acest conflict, a fost în permanenţă surprins de cât de slab pregătiţi sunt soldaţii ruşi. Chiar şi atunci când crede că nu se poate mai rău, ei găsesc cumva o cale, potrivit Business Insider.

„Sunt surprins de cât de slabă este calitatea individuală a soldaţilor ruşi”, a declarat George Barros, analist pe chestiuni privind Rusia la Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank american.

Fiecare lot de noi recruţi se înrăutăţeşte progresiv pe măsură ce Rusia se grăbeşte să-i trimită la luptă, a spus el.

„Devine foarte dificil pentru mine să văd ce alte scurtături suplimentare ar putea lua, altele decât poate desfăşurarea doar a oamenilor inapţi pentru serviciu, cum ar fi persoanele cu handicap sau care sunt prea bătrâni. Dar ştacheta este foarte, foarte joasă în acest moment”, a spus Barros.

Soldaţii ruşi capturaţi, experţii în război, trupele ucrainene şi serviciile secrete occidentale au arătat cu toţii că trupele ruse au fost slab instruite şi tratate ca fiind de unică folosinţă pe tot parcursul războiului.

Slaba pregătire, combinată cu intensitatea războiului, a dus la decese rapide: În octombrie 2022, la doar o lună după ce Rusia a anunţat mobilizarea a 300.000 de cetăţeni ruşi, unii dintre aceşti noi soldaţi erau deja morţi, după ce primiseră doar câteva zile de pregătire înainte de a fi trimişi în Ucraina.

Pierderile Rusiei au crescut recent, deoarece trupele ruse continuă să sufere din cauza deficienţelor de pregătire.

Serviciile secrete americane au estimat în decembrie că Rusia a pierdut 87% din trupele pe care le avea înainte de începerea invaziei sale la scară largă, ceea ce înseamnă că a început noul an fără marea majoritate a armatei sale profesioniste, care avea propriile sale probleme. Acum luptă în mare parte cu o forţă de înlocuire care a fost alcătuită în grabă.

Pierderile Rusiei, deşi au fost ridicate de la începutul invaziei sale din Ucraina în februarie 2022, par să fi crescut în ultimele luni.

Ministerul britanic al Apărării a declarat în iulie că mai mult de 70 000 de soldaţi ruşi au fost probabil ucişi sau răniţi între mai şi iunie. Acesta a dat vina pe „o apărare ucraineană eficientă şi pe lipsa de pregătire a ruşilor”, deoarece Rusia a luptat în mai multe sectoare.

Această rată - mai mult de 1.100 de victime pe zi - pare să fi continuat, Ucraina raportând în mod regulat pierderi ruseşti similare în fiecare zi, inclusiv 1.140 de victime raportate în 24 de ore miercurea trecută.

În plus faţă de slaba pregătire pe care o primesc trupele ruse, Barros a mai spus că, de aproape un an, Rusia desfăşoară operaţiuni într-un ritm rapid în mai multe sectoare ale frontului.

„A fost doar un fel de sprint pentru o perioadă foarte lungă de timp”, a spus el.

Cantitate, nu calitate

Într-un fel, pierderile mari ale Rusiei au făcut parte din strategia acesteia: ţara are o populaţie şi o armată mult mai mari decât Ucraina şi poate folosi aceşti soldaţi pentru a încerca să copleşească forţele ucrainene.

Barros a declarat că „întreaga teorie a victoriei Rusiei se bazează pe masă, nu pe excelenţa individuală”.

El a spus că Rusia a fost inspirată de victoriile armatei sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial.

„Ei şi-au câştigat războaiele nu datorită excelenţei individuale a soldaţilor sau a unităţilor. Ci pentru că Uniunea Sovietică a găsit o modalitate de a putea purta un război operaţional eficient cu mase mari de soldaţi în esenţă neinstruiţi, ineficienţi individual, dar care, împreună cu masa, au reuşit să obţină ceea ce aveau nevoie”, a spus Barros.

În invazia sa din Ucraina, Rusia a folosit în mod repetat tactici de tip „val de carne”, înrădăcinate, într-un fel, în doctrina sovietică „Nici un pas înapoi!”. Aceste tactici ruseşti brutale au implicat trimiterea de valuri de soldaţi neantrenaţi şi slab echipaţi pentru a copleşi poziţiile ucrainene înainte de a trimite soldaţi mai calificaţi.

Rusia a fost capabilă să reconstituie şi să susţină pierderile, înlocuind trupele ucise sau rănite cu noi recruţi, dar există provocări. Rusia nu poate suporta pierderi severe la nesfârşit.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu a făcut nicio încercare de a lansa o mobilizare în masă din 2022. Experţii ruşi şi serviciile secrete occidentale au spus că mişcarea este una riscantă din punct de vedere politic pe care el nu pare dispus să o facă.

Acest lucru îi limitează bazinul de soldaţi noi. În schimb, Rusia a recrutat prizonieri, a folosit cetăţeni ai ţărilor aliate şi partenere, cum ar fi Cuba, şi a folosit bărbaţi aflaţi deja în serviciul militar în calitate de rezervă.

Matthew Savill, expert în strategie militară la think tank-ul Royal United Services Institute şi fost analist de informaţii la Ministerul britanic al Apărării, a declarat că răspunsul slab al Rusiei la atacul Ucrainei asupra regiunii Kursk, care a început luna trecută, s-ar putea datora parţial faptului că „rezervele ruseşti nu sunt atât de extinse pe cât credem noi că sunt”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor