ANAF va cheltui 605.000. euro pentru difuzarea unui spot "educativ" TV

Pe fundalul încasărilor reduse la buget, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) intenţionează să cheltuie circa 600.000 de euro pentru achiziţionarea de servicii de difuzare TV a unui spot video de conştientizare şi educare fiscală a contribuabililor.
sigla ANAF (Epoch Times România)
Loredana Diacu
31.10.2014

Pe fundalul încasărilor reduse la buget, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) intenţionează să cheltuie circa 600.000 de euro pentru achiziţionarea de servicii de difuzare TV a unui spot video de conştientizare şi educare fiscală a contribuabililor.

Contractul va fi finanţat cu fonduri UE şi este estimat la peste 2,6 milioane lei (cu TVA - 605.000 euro), potrivit unui anunţ publicat vineri în Sistemul Electronic de Achiziţii publice (SEAP, relatează hotnews.

Spotul video menit să-i determine pe români să-şi plătească taxele către stat are 30 de secunde şi ar urma să fie difuzat pe minim şase posturi TV, dintre care două posturi de ştiri, pentru o perioadă de trei luni.

Potrivit caietului de sarcini al licitaţiei, prin difuzarea spotului de jumătate de minut "se urmăreşte construirea unei imagini publice a A.N.A.F. în deplină concordanţă cu profilul şi aşteptările sau cerinţele contribuabililor şi adaptată realităţilor curente din domeniul administrării fiscale", iar campania va trebui "să genereze un impact semnificativ pe termen mediu şi lung, în sensul creşterii gradului de înţelegere de către contribuabili a necesităţii plăţii obligaţiilor fiscale, a conformării voluntare a acestora la declarare şi plată a impozitelor, taxelor şi altor contribuţii sociale, în general a accentuării civismului fiscal/educării publicului în contextul unei presiuni fiscale crescânde."

Conform anunţului de licitaţie termenul limită pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 05.12.2014 iar termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 11.12.2014, zi în care va avea loc şi deschiderea ofertelor.

Respectiva licitaţie este parte a unui program mai larg al Fiscului, finanţat cu fonduri UE şi a cărui valoare estimată se ridica la circa 720.000 de euro, inclusiv TVA. În cadrul respectivului program, ANAF a lansat în luna iulie din acest an o licitaţie pentru achiziţia de servicii de creaţie, servicii de producţie, servicii de instruire şi servicii de organizare evenimente privind campania de conştientizare şi educare fiscală a contribuabililor.

Reamintim în context că, potrivit Consiliul Fiscal, evaziunea fiscală a fost estimată în 2013 16% din PIB. La rândul său, Comitetul Consiliului Europei împotriva spălării capitalurilor a atras atenţia că, în acelaşi an, în România, economia subterană a ajuns să reprezinte 28,4% din Produsul Intern Brut.

Când văd calitatea dezolantă a serviciilor sociale, oamenii au tendinţa să se întrebe: pentru ce să plătesc impozite când nu primesc nimic în schimb?

Bucureştiul a obţinut un împrumut de 70 de milioane de euro de la Banca Mondială pentru îmbunatăţirea sistemului de colectare a impozitelor, dotând Fiscul cu un sistem informatic integrat însă, pentru limitarea evaziunii fiscale este nevoie de mult mai mult.

Potrivit lui Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, autorităţile ar trebui în special să cheltuiască mai transparent banii publici pentru a stimula contribuabilii să îşi plătească impozitele":

"Când văd calitatea dezolantă a serviciilor sociale, oamenii au tendinţa să se întrebe: pentru ce să plătesc impozite când nu primesc nimic în schimb?", declara la finele lui septembrie 2014 Ionuţ Dumitru.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor