ANAF lansează "Spaţiul privat virtual"

Ioana Petrescu, Ministru de Finanţe
Ioana Petrescu, Ministru de Finanţe (Loredana Diacu/Epoch Times)

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a lansat luni un nou serviciu, "Spaţiul privat virtual", prin intermediul căruia românii pot afla ce datorii neplătite au la fisc şi îşi pot vizualiza decizia de impunere pentru anul 2013.

Accesând aplicaţia pusă la dispoziţie de ANAF, persoanele fizice pot solicita, în urma înregistrării şi autentificării cu username şi parolă, informaţii precum situaţia obligaţiilor de plată, nivelul CAS declarat de angajator şi decizia de impunere, răspunsul venind tot electronic.

Conform Mediafax, platforma se adresează în prezent doar persoanelor fizice, în cadrul unui proiect pilot pentru Bucureşti şi Ilfov, iar datele pot fi consultate 24 din 24 de ore.

"În 2015 intenţionăm să extindem proiectul în toată ţara, iar după ce-l extindem se vor adăuga în Spaţiul virtual privat şi alte informaţii, precum decizii de impunere pentru plăţi anticipate şi pentru alte accesorii, somaţii şi titluri executorii. De asemenea, tot în 2015 vrem să extindem programul şi către persoanele juridice, care se vor putea loga cu username şi parolă", a declarat luni ministrul Finanţelor Publice, Maria Ioana Petrescu.

Potrivit ministrului, bugetul pentru acest proiect, la care a lucrat o echipă mixtă a ANAF şi MFP, a fost zero, însă pentru extinderea la nivel naţional este nevoie de o infrastructură de servere. Ministerul de Finanţe este în discuţii cu Banca Mondială pentru ca serverele pe care trebuie să le trimită pentru modernizarea ANAF să vină în timp util pentru acest program, a mai precizat Petrescu.