Amnistia şi graţierea. Ce cred şefa Înaltei Curţi, Procurorul General şi noua conducere a CSM

Cei mai importanţi magistraţi din România nu par să fie pe aceeaşi lungime de undă cu politicienii care şi-ar dori cât mai curând o lege a amnistiei şi graţierii.
Justiţia (Shutterstock)
Andrei Pricopie
07.01.2017

O lege a amnistiei nu trebuie făcută pe genunchi, pentru a răspunde intereselor de moment ale unora sau altora, a declarat vineri, în cadrul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, relatează News.ro.

Potrivit judecătoarei, legea amnistiei este o instituţie de drept penal, iar graţierea face parte din politica statului, dar nu trebuie adoptată oricum şi oriunde, ci în urma unor studii aprofundate, sociologice, criminologice.

"Trebuie avute în vedere mai multe circumstanţe care sunt legate de natura şi gravitatea faptelor (...) nu este o lege care trebuie adoptată pe picior, care să răspundă intereselor de moment ale unora sau altora", a subliniat Cristina Tarcea.

Şefa Curţii Supreme a mai arătat că, în cazul atacurilor media asupra magistraţilor, în cadrul CSM s-a discutat despre o modificare legislativă în sensul că "un astfel de act să fie urmat şi concretizat printr-o sancţiune".

La rândul său, procurorul general, Augustin Lazăr, a atras atenţia că legea amnistiei nu reprezintă o prioritate în acest moment.

"O lege a amnistiei cu atât mai puţin nu este o prioritate. Noi trebuie să combatem corupţia, criminalitatea organizată", a precizat şi procurorul general Augustin Lazăr.

De aceeaşi părere a fost şi noua conducere a CSM, judecătoarea Mariana Ghena şi procurorul Cristian Ban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor