Avem un nou preşedinte la CSM

Judecătoarea Mariana Ghena, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost aleasă în funcţia de preşedinte al CSM.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Judecătoarea Mariana Ghena, membru CSM din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a fost aleasă, vineri, preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. La rândul său, procurorul Cristian Mihai Ban, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului.

Noua şefă a CSM s-a declarat împotriva unei eventuale legi a răspunderii materiale a magistraţilor, atât timp cât aceştia nu beneficiază de toate condiţiile materiale şi un volum optim de muncă.

"În ceea ce priveşte mult discutata răspundere materială a magistraţilor, iminenta iniţiativă legislativă, este o problemă sensibilă, chiar şi pentru dumneavoastră domnule ministru (al Justiţiei - n.r.) în activitatea pe care o veţi desfăşura. Nu o dorim, nu o vedem în altă modalitate decât cea reglementată în prezent. O astfel de iniţiativă nu poate fi declanşată decât după o atentă evaluare.

După o responsabilă apreciere a cadrului legislativ care să reclame această modalitate de răspundere, după implementarea unui sistem de legi bune pentru o justiţie bună, după o consultare reală a magistraţilor şi după identificarea altor modalităţi de eficientizare a activităţii magistraţilor. Nu cred şi nu credem că, la acest moment, se pune problema unei iniţiative legislative sub acest aspect", a declarat Mariana Ghena, citată de Agerpres.

În opinia noii şefe CSM, o lege privind răspunderea materială a judecătorilor nu se poate discuta fără a se lua în calcul reducerea volumului de muncă şi îmbunătăţirea condiţiilor materiale şi a resurselor umane.

"Până când magistratul - judecătorul, procurorul - nu va beneficia de toate condiţiile materiale, de resurse umane, de volumul optim de activitate - bunăoară în statele europene sunt judecători care au două, trei cauze pe lună - suntem departe de această realitate. În condiţiile în care vom avea creat tot cadrul care să ne confere siguranţă, care să ne ofere condiţiile de muncă astfel încât magistratul să nu greşească, atunci poate s-ar pune problema unei astfel de iniţiative. Până atunci, nu susţinem un asemenea punct de vedere", a precizat Mariana Ghena.

Noul CSM

Noul consiliu este format din judecătorii Simona Camelia Marcu şi Mariana Ghena - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Lia Savonea - Curtea de Apel Bucureşti, Nicoleta Margareta Tint - Curtea de Apel Braşov, Andrea Annamaria Chis - Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag - Tribunalul Neamţ, Evelina Mirela Oprina - Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan - Judecătoria Timişoara şi Mihai Bogdan Mateescu - Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

În CSM au fost aleşi procurorii Codruţ Olaru - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Cristian Mihai Ban - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Florin Deac - Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Nicolae Andrei Solomon - Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Tatiana Toader - Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.

Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, dintre care nouă judecători şi cinci procurori, aleşi în adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat (care nu au fost încă desemnaţi) şi trei membri de drept - preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ministrul Justiţiei şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Membrii CSM sunt aleşi pentru un mandat de şase ani, fără posibilitatea de a fi prelungit.