Mali se confruntă cu o criză fără precedent, susţine Amnesty
Mali se confruntă cu cea mai gravă criză de când a devenit un stat independent, cu mai mult de 50 de ani în urmă, potrivit Amnesty International, care a citat abuzuri ale drepturilor omului, lipsa de alimente şi strămutările din partea de nord a ţării.
Ciocnirile dintre rebelii conduşi de tuaregi, care pretind că luptă pentru recuperarea patriei lor, şi forţele armate din Mali au dus la strămutarea a sute de mii de oameni. Mulţi au fugit din ţară în Niger şi în alte ţări nord-africane, care îşi reveneau în prezent după secetă şi o recoltă pierdută.
Conflictul în curs de desfăşurare a fost condamnat de Amnesty într-un raport de miercuri, precizând că există şi numeroase rapoarte de crime, jafuri, violuri şi utilizarea de copii-soldaţi de forţele rebele.
Soldaţii din Mali nu sunt cu mult mai buni, a relatat Amnesty. Soldaţii sunt acuzaţi de uciderea ilegală a trei persoane neînarmate, care i-ar fi spionat.
"După două decenii de stabilitate şi pace relativă, Mali se confruntă cu cea mai gravă criză de la proclamarea independenţei, în 1960", a declarat Gaetan Mootoo, un cercetător pe Africa de Vest de la Amnesty, care a vizitat recent ţara timp de trei săptămâni.
"Întreaga regiune de nord a ţării a fost ocupată de grupuri armate, care conduc revolta. Zeci de mii de oameni au fugit din regiune, creând o criză umanitară în Mali şi în ţările vecine", a adăugat el.
La sfârşitul lunii martie, nordul statului Mali a fost preluat de rebeli şi de militanţi islamişti, despre care se spune că ar avea legături cu Al-Qaeda, după ce soldaţii din Mali au răsturnat guvernul printr-o lovitură de stat, forţând armata ţării să intre într-o stare de dezorganizare.
Amnesty a declarat că mărturiile obţinute sugerează că membrii grupurilor islamiste au încercat să preseze rezidenţii să adere la interpretarea prin punctul lor de vedere a legii islamice. A avut loc intimidare, violenţă fizică şi crime ilegale, a adăugat acesta.
"Fără o acţiune coordonată pentru a proteja drepturile omului, fără a susţine dreptul umanitar internaţional şi fără a oferi asistenţă populaţiilor strămutate şi refugiaţilor, întreaga zonă riscă să se destabilizeze prin efectele instabilităţii politice, conflictelor armate din nord şi crizei alimentare care afectează întreaga regiune Sahel", a adăugat Mootoo.