Jurnaliştii mexicani sunt din ce în ce mai vizaţi în atentate
alte articole
Uciderea mai multor jurnalişti mexicani, de la sfârşitul lunii aprilie încoace, a alarmat organizaţiile pentru drepturile omului şi grupurile pentru libertatea presei.
Din 28 aprilie, şase reporteri şi fotografi au fost găsiţi morţi în diferite părţi ale Mexicului. O persoană din administraţia unui ziar a fost, de asemenea, ucisă.
"În realitate, cartelurile, armata şi poliţia operează ca într-un vid în multe părţi din Mexic", susţine analistul pe Mexic al Amnesty Internaţional, Rupert Knox, vorbind despre situaţia actuală de acolo. Oricine raportează despre ceea ce fac aceste grupuri, s-ar putea expune la un "pericol extrem," a adăugat el.
Knox susţine că rata de impunitate pentru cei care omoară jurnalişti este foarte mare, în ciuda legislaţiei recente conform căreia este un delict federal să ucizi un reporter. În martie, a fost adoptat un amendament constituţional de Senatul Mexicului, permiţând autorităţilor federale să investigheze astfel de infracţiuni. Conform legislaţiei, înalţii funcţionari guvernamentali naţionali sunt responsabili de investigaţii, în locul oficialilor statali de aplicare a legii, care sunt ruşinos de corupţi şi de ineficienţi.
Knox subliniază că reforma constituţională încă trebuie codificată în lege, dar el susţine că organizaţiile pentru drepturile omului, cum este Amnesty, sunt pline de speranţa că aceasta va deveni "o altă armă din arsenalul" de protecţie a jurnaliştilor. Între timp, jurnaliştii vor trebui să continue să se protejeze, o situaţie îngreunată de cultura mass-media a ţării.
"Jurnaliştii [din Mexic] nu sunt foarte bine organizaţi ca grup," susţine Knox, adăugând că cu cât este un ziar mai descentralizat, cu atât este mai vulnerabil.
Comisia Naţională pentru Drepturilor Omului din Mexic susţine că numărul jurnaliştilor ucişi din anul 2000 încoace este de 81. Comisia a relatat că alţi 14 jurnalişti pur si simplu au dispărut.
"Jurnaliştii, în special cei care au raportat cu privire la traficul de droguri sau au fost critici faţă de forţele de securitate şi de autorităţi, s-au confruntat cu atacuri şi hărţuiri grave", susţine un raport recent al Human Rights Watch. "Deşi multe atacuri asupra presei din 2011 au fost atribuite crimei organizate, dovezile indică o posibilă implicare a funcţionarilor de stat în unele cazuri."
Potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor, "raportarea despre infracţiuni este cel mai periculos lucru pentru presa mexicană."