Americanii intervin în „războiul vinului” declanşat de Rusia împotriva Moldovei
alte articole
SUA susţine că fiecare ţară are dreptul la propria sa cale de integrare economică, iar acţiunile Rusiei privind interzicerea vinurilor moldoveneşti vin într-un moment crucial pentru Republica Moldova. |
„Această acţiune are loc în timp ce Republica Moldova se îndreaptă spre un Acord de asociere cu Uniunea Europeană. Toate ţările au dreptul de a alege propria cale de integrare economică şi de dezvoltare în funcţie de interesul naţional. Nicio ţară nu are dreptul să determine orientarea politică şi economică a altei ţări şi nici să decidă căror alianţe şi acorduri comerciale se poate alătura”, se arată într-un comunicat de presă emis de ambasada SUA la Chişinău.
De asemenea europenii încurajează Moldova, precum că trebuie să se scoată beneficii din embargoul impus de Rusia. „Moldova trebuie să ia tot ce e mai pozitiv din acesta situaţie”, declară Ministrul Afacerilor Externe al Estoniei, Urmas Paet. Embargoul instituit de Federaţia Rusă la vinurile moldoveneşti este o oportunitate pentru a reduce dependenţa de unele pieţe de desfacere a mărfurilor exportate, dar şi un imbold pentru îmbunătăţirea calităţii produselor moldoveneşti. Urmaş Paet a specificat că Moldova are toate şansele a-şi fortifica poziţiile pe pieţile europene.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a confirmat, în cadrul unei întrevederi cu viceministrul Afacerilor Externe al Moldova, Valeriu Chiveri, disponibilitatea de a reclama la Organizaţia Mondială a Comerţului embargoul impus de Federaţia Rusă.
“Avem evident nedumeriri faţă de această decizie care este nefirească, în condiţiile în care vinurile din Republica Moldova au trecut testele de tip sanitar ale organismelor europene şi pot fi cumpărate în numeroase state din UE. Sperăm ca situaţia să se rezolve cât mai rapid, prin folosirea mecanismelor bilaterale, la care face apel Guvernul Republicii Moldova sau multilaterale din cadrul OMC şi, fără îndoială, şi UE va acorda sprijinul său şi implicarea sa", a spus Bogdan Aurescu.
„Embargo-ul «comercial» este şi ilegal: Federaţia Rusă este membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului din 2012 însă, la numai un an după aderare, ignoră regulile acestei organizaţii. Conform principiului echivalării, Federaţia Rusă acceptă măsurile sanitare luate de Republica Moldova. Interdicţia pentru importul de vinuri a fost adoptată fără a se cere informaţii de la autorităţile din Republica Moldova şi fără a se solicita inspecţii la producătorii moldoveni din partea inspectorilor sanitari ruşi“, a declarat europarlamentarul român Monica Macovei.
Reamintim că Republica Moldova se poate adresa Organizaţiei Mondiale a Comerţului pentru încălcarea a Acordului General pentru Tarife şi Comerţ şi poate cere despăgubiri din partea Federaţiei Ruse.
Ghilda vinurilor din Moldova şi Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri din Moldova este sigură că amatorii de vinuri din întreaga lume se pot convinge de calitatea vinurilor moldoveneşti la Ziua Naţională a Vinului. Un comunicat de presă a ambelor entităţi se spune că Ziua Naţională a Vinului „va fi organizată în acest an în pofida presiunilor care lovesc în reputaţia vinurilor moldoveneşti, venite din partea unei pieţe de desfacere”. Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri din Moldova şi Ghilda vinurilor din Republica Moldova, cu sprijinul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi a Proiectului USAID/ CEED II, sunt organizatorii evenimentului din acest an, care se va desfăşura pe 5 şi 6 octombrie.