Rusia se comportă ca un 'stat-bandit' (presa din R.Moldova)

(photos.com)

Rusia se comportă ca un stat-bandit, scrie editorialistul Nicolae Negru în 'Jurnal de Chişinău', referitor la ultimele 'atacuri' ale acestui stat asupra Republicii Moldova.

Moscova înţelege că nu va reuşi să torpileze summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. De aceea, ea ţinteşte mai departe, dorind răsturnarea şi schimbarea puterii proeuropene de la Chişinău, subliniază autorul. Rusia speră ca, aplicând o serie de lovituri economiei Republicii Moldova, închizându-i gazul, să-i determine pe moldoveni să iasă în stradă. În contextul războiului economic declanşat de Rusia, publicistului i se pare bizară şi iraţională decizia guvernului Leancă de a da Aeroportul Internaţional Chişinău în concesiune unei companii ruse. Moscovei i se oferă încă o 'pârghie' pentru a ne face rău, conchide ziarul.

Ultimele evenimente (îndeosebi, vizita patriarhului rus Kirill la Chişinău) au confirmat că, din păcate, şi actuala conducere a Republicii Moldova dă dovadă, în raport cu Rusia, de un comportament lipsit de demnitate, dar şi de logică politică pe termen lung, scrie Constantin Tănase în Timpul. Deoarece actuala conducere a ţării nu poate răspunde în mod adecvat acestui proces periculos, singura soluţie, potrivit editorialistului, este adoptarea unei poziţii proeuropene clare şi ferme de către cele mai dinamice, conştiente şi responsabile segmente ale societăţii moldovene - intelectualitate, presa cu adevărat naţională, tineretul din licee şi universităţi. 'Dacă actuala conducere de vârf a Republicii Moldova nu-i poate spune asta lui Putin, să i-o spunem noi', îndeamnă Constantin Tănase.

Uniunea Europeană ar putea mări cota de import a vinurilor moldoveneşti, a declarat, într-un discurs ţinut în plenul Parlamentului European, comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Füle, citat de Adevărul. Acesta a spus că nu cunoaşte cauze legale ce ar justifica embargoul pus de Rusia pe vinurile moldoveneşti. Potrivit oficialului, orice ameninţare din partea Rusiei legată de posibila semnare a acordurilor cu UE de către Moldova este inadmisibilă.

'Designerii' lui Onişcenko au dat-o în bară, pentru că nu au luat în calcul o serie de realităţi, precum faptul că R. Moldova anului 2013 nu este R. Moldova anului 2006. 'Nu s-au gândit nici că R. Moldova poate fi solidară. Chiar dacă nu o facem întru susţinerea a ceva - aşa cum ţările fostului bloc socialist din Europa de Est şi-au unit eforturile în numele integrării europene -, ştim să ne solidarizăm măcar în situaţiile de criză', comentează Ziarul Naţional.

Evenimentul Zilei Moldova scrie că ameninţările ruseşti nu se opresc la embargoul asupra vinurilor moldoveneşti. Servicul rus Rosselhoznadzor ameninţă din nou cu introducerea unui embargo asupra fructelor şi legumelor moldoveneşti. Experţii constată că şi aceste ameninţări au substrat politic şi sunt determinate de apropierea summitului de la Vilnius. Ziarul aminteşte că Rusia a introdus un asemenea embargo şi în 2006, ceea ce a provocat pierderi de peste 10 milioane de dolari agricultorilor din Republica Moldova.