Ambasadorul ungar, convocat la MAE român în urma criticilor secretarului de stat Zsolt Nemeth
alte articole
Ministerul român al Afacerilor Externe l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti în legătură cu unele declaraţii critice formulate de secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe, Zsolt Nemeth, cu privire la politica în materie de minorităţi a noului guvern român, a informat miercuri diplomaţia de la Budapesta, transmite MTI.
În absenţa ambasadorului Oszkar Fuzes, partea ungară a fost reprezentată de Adam Balazs, consilier politic în cadrul misiunii diplomatice.
Partea română şi-a exprimat dezaprobarea faţă de declaraţiile formulate de Nemeth în cursul săptămânii trecute, când oficialul ungar a apreciat că unele dintre noile legi din România, printre care legea electorală şi cea a minorităţilor, constituie "un motiv de preocupare".
Diplomaţia română a criticat, de asemenea, eforturile Ungariei de a organiza reînhumarea osemintelor scriitorului maghiar Jozsef Nyiro în oraşul natal al acestuia, Odorheiu Secuiesc.
Adam Balazs a precizat părţii române că guvernul de la Budapesta consideră reînhumarea o dovadă de respect faţă de cel decedat, precum şi un eveniment cultural. Guvernul ungar este deschis cooperării cu noul executiv român şi aşteaptă cu nerăbdare o astfel de colaborare, a adăugat diplomatul.
Secretarul de stat ungar Zsolt Nemeth a afirmat joi, 10 mai, că o serie de evoluţii recente din România, între care declaraţiile guvernului despre legea electorală şi legea minorităţilor, ca şi problema Universităţii de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş, constituie un motiv de preocupare pentru Budapesta.
În declaraţii făcute pentru MTI, Nemeth a subliniat că, în ultimii ani, relaţiile româno-ungare au fost caracterizate de respect reciproc şi de recunoaşterea mutuală a intereselor, ceea ce a dus la numeroase proiecte de succes.
Ar fi o greşeală "dacă această evoluţie promiţătoare a relaţiilor ungaro-române ar lua sfârşit, şi ar fi o greşeală nu doar în ce priveşte cele două ţări, ci ea ar afecta, de asemenea, stabilitatea Europei Centrale, creşterea şi prosperitatea", a apreciat Zsolt Nemeth.
Acesta a menţionat însă că este vorba despre un pericol care poate fi încă evitat şi că guvernul ungar are voinţa politică de a face acest lucru.
Potrivit MTI, una dintre primele sale măsuri ale noului guvern român a fost de a împiedica înfiinţarea unei secţii maghiare la UMF din Târgu Mureş. Reprezentanţi ai guvernului au afirmat, de asemenea, că sistemul de reprezentare proporţional va fi eliminat, trecându-se la votul uninominal pur, şi au precizat că legea minorităţilor din România va fi adoptată fără capitolul privind autonomia culturală, mai scrie MTI.