Ambasadorul Turciei în România, răspuns la apelul organizaţiilor media privind situaţia jurnaliştilor arestaţi
alte articole
O delegaţie a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, alături de jurnalistul Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch şi Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, a participat ieri, 3 august a.c, la o întâlnire cu ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaş. Discuţiile au vizat situaţia în care se află cei peste 40 de jurnalişti turci care au fost arestaţi şi care urmează să fie audiaţi, sub suspiciunea colaborării cu organizaţia imamului Fethullah Gulen, acuzat de organizarea puciului eşuat din 15 iulie.
Delegaţia MediaSind a fost formată din preşedintele executiv Cristi Godinac, vicepreşedinţii Cătălina Matei, Adrian Valentin Moise şi coordonatorul Departamentului internaţional al SRJ MediaSind, Marilena Gheorghiţă, se precizează în comunicatul remis redacţiei Epoch Times.
„Nu suntem adepţii unor mişcări ca cele petrecute în Turcia, prin care s-a încercat o lovitură de stat. Dar, libertatea de exprimare este un drept consfinţit în legea supremă a fiecărui stat democratic. Fiecare om are dreptul să îşi exprime opinia, fără teamă că doar afirmarea unui punct de vedere asupra unei situaţii sau asupra unui fapt ar putea să îl coste libertatea sau chiar viaţa. Fiecare jurnalist are libertatea să îşi facă meseria, iar îngrădirea acestui drept este o ofensă adusă nu doar acestei profesii, dar mai ales democraţiei. Situaţia din Turcia în care se află câteva zeci de jurnalişti este una gravă. Ne dorim respectarea acestor principii fundamentale la nivel internaţional, altfel se poate crea un precedent periculos. Apreciem deschiderea Excelenţei Sale, ambasadorul Turciei în România, în faţa apelului nostru şi sperăm ca autorităţile de la Ankara vor răspunde solicitărilor venite din partea jurnaliştilor români şi a principalelor organizaţii de profil din lume, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Reporter sans Frontières, IFEX şi Amnesty Internaţional”, a declarat preşedintele executiv al FAIR-MediaSind, Cristi Godinac.
La rândul său, directorul CJI, Ioana Avădani a susţinut că "organizaţiile noastre au acţionat consecvent, timp de aproape 20 de ani, pentru decriminalizarea aşa-numitelor "delicte de presă". Noi credem că nimeni nu trebuie să ajungă la închisoare pentru ceea ce spune sau gândeşte, dacă nu se depăşeşte limita spre incitarea directă la violenţă. Suntem îngrijoraţi pentru colegii noştri turci, mai ales că unii dintre ei au fost arestaţi chiar şi înainte de lovitura de stat şi sperăm că nu vor avea de suferit pentru exercitarea dreptului la libera exprimare şi pentru activitatea lor editorială, chiar dacă e critică la adresa guvernului."
Preşedintele ActiveWatch, Mircea Toma apreciază că „trebuia să răspundem invitaţiei ambasadorului Turciei în virtutea obligaţiei profesionale de a asculta şi punctul de vedere al guvernului. Am apreciat efortul făcut de domnul ambasador dar, din păcate, cuvintele nu ajung pentru a acoperi o realitate atât de gravă: zeci de jurnalişti arestaţi, peste 130 de instituţii media închise nu pot fi explicate printr-o acuzaţie atât de arbitrară ca „instigare la terorism”; am primit, totuşi, şi un mesaj pozitiv: Turcia nu doreşte să-şi compromită relaţia cu Europa. Dincolo de faptul că domnul ambasador a formulat explicit speranţa că raporturile internaţionale cu aliaţii tradiţionali nu vor fi deteriorate, însăşi invitaţia pe care ambasadorul a transmis-o MediaSind confirmă faptul că guvernul turc face eforturi diplomatice importante pentru a-şi păstra statura europeană”.
Ambasadorul Turciei în România a asigurat delegaţia jurnaliştilor români că va transmite mesajul acestora Guvernului de la Ankara, subliniind că are încredere în actul justiţiei din ţara sa şi că libertatea de exprimare va fi respectată. Ambasadorul a susţinut, de asemenea, că "nimeni nu a fost reţinut pentru activitatea sa editorială, libertatea de exprimare şi cea a presei sunt pilonii fundamentali ai oricărei societăţi democratice, dar există însă limitări, cum ar fi cazurile de calomnie sau de incitare la violenţă sau la ură.
FAIR-MediaSind consideră că starea de urgenţă nu ar trebui să fie folosită ca scuză pentru răspândirea epurărilor din media şi din alte sectoare ale societăţii. Cenzura mass-media este ilegală, indiferent de criticile aduse politicilor guvernamentale, chiar şi în starea de urgenţă. De asemenea, prin intermediul Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (IFJ) şi Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (EFJ), FAIR-MediaSind va raporta orice încălcare a libertăţii presei pe Platforma Consiliului Europei pentru Protecţia Jurnaliştilor.