Ambasadorul Turciei la Bucureşti: ”Nu este o apropiere de Rusia, ci ne normalizăm relaţiile”
alte articole
Întrebat de apropierea Turciei de Rusia şi Iran, Osman Koray Ertaş a susţinut marţi, într-o conferinţă de presă, că şi aliaţii din NATO au sfătuit Turcia să-şi normalizeze relaţia cu Rusia.
”Până în noiembrie anul trecut, la doborârea avionului rusesc de aviaţia turcă, relaţia bilaterală era foarte puternică între Turcia şi Rusia, dar asta nu ne-a împiedicat să fim un aliat credincios al NATO şi un critic vocal al anexării ilegale a Crimeei. Toate aceste lucruri vor continua. Ne vom respecta angajamentele luate faţă de NATO. Chiar şi după doborârea avionului, aliaţii noştri, chiar şi cei mari, ne-au sfătuit să ne normalizăm relaţiile cu Rusia şi să calmăm tensiunile din regiune. Deci nu este nimic nou pe acest front”, a explicat diplomatul.
El a arătat că în plan energetic există o mare interdependenţă între ţara să şi Rusia pentru că Turcia este cel de-al doilea cumpărător de gaz rusesc din Europa, după Germania. În plus, Turcia a suferit mult şi din cauza interdicţiilor ruseşti privind turismul.
Acuzaţii la adresa Mişcării Gulen
Pe de altă parte, ambasadorul turc la Bucureşti a afirmat că lovitura de stat eşuată recent a fost cea mai sângeroasă din istoria Turciei deoarece puciştii au deschis focul asupra civililor şi a instituţiilor, asupra Parlamentului şi a preşedinţiei, şi s-a încercat lichidarea preşedintelui.
Osman Koray Ertaş a subliniat că ”toată lumea, inclusiv partidele de opoziţie, s-au solidarizat împotriva loviturii de stat şi a reţelei Gulen care a instigat-o. La fel şi toate media, chiar şi de opoziţie, s-au poziţionat împotriva loviturii de stat”. În opinia sa, acest lucru arată forţa democraţiei turce şi nivelul în care aceasta a fost internalizată de societate. Ambasadorul a mai arătat că guvernul a declarat starea de urgenţă pentru 3 luni, iar decizia a fost susţinută în Parlament chiar şi de un partid de opoziţie.
Diplomatul a catalogat Mişcarea Fetullah Gulen drept organizaţie teroristă şi a susţinut că potrivit mărturiilor puciştilor predicatorul din exil i-ar fi contactat pe aceştia. Întrebat de cererea de extrădare a lui Gulen din SUA, Ertaş a anunţat că Turcia va trimite un dosar complet în acest sens americanilor, în care vor fi incluse şi mărturii ale puciştilor, şi că Ankara a cerut SUA să împiedice o eventuală fugă a sa din America.
Pe de altă parte, Ertaş a insistat pe faptul că Turcia este o democraţie şi Erdogan nu este atotputernic şi nu poate decide totul. ”Există o obsesie faţă de persoana lui Erdogan în străinătate, şi în România din păcate. El nu este un monarh, un emir al unei ţări nedemocratice. Există partide şi presă de opoziţie. Erdogan nu are atâta autoritate să reţină şi să întemniţeze oameni, ci există legi şi instituţii. El nu este singura autoritate care dictează totul în ţară”, a afirmat diplomatul turc.
”Negocierile continuă, nu vrem să lansăm ameninţări prin presă, este întotdeauna mai bine să se discute în spatele uşilor închise pentru rezolvarea acestor probleme” - despre ridicarea vizelor şi acordul cu UE.
”Scopul stării de urgenţă nu este să limiteze drepturile şi libertăţile civile şi nici să submineze democraţia şi statul de drept, ci de combatere a unei ameninţări de securitate. Nimic nu se va schimba în termeni de libertăţi, iar starea de urgenţă nu va afecta viaţa cotidiană”, a mai spus el.
Ambasadorul turc a insistat pe faptul că Turcia rămâne un aliat credibil în NATO şi va contribui în continuare la securitatea Alianţei. Mai mult, Ankara vrea să extindă parteneriatul strategic cu România în toate domeniile. ”Nu sunt probleme în sistemul bancar. Recent un grup turcesc a adus 20 milioane de euro în noua sa subsidiară din România”, a mai precizat acesta.
Pactul cu UE, în pericol
Referitor la liberalizarea vizelor pentru turci, ambasadorul a declarat că negocierile dintre ţara să şi Uniunea Europeană pe tema liberalizării vizelor continuă şi că partea turcă nu vrea să lanseze ameninţări prin intermediul presei, dar că acordul privind migranţii ar putea fi afectat. "Negocierile continuă, nu vrem să lansăm ameninţări prin presă, este întotdeauna mai bine să se discute în spatele uşilor închise pentru rezolvarea acestor probleme", a spus acesta.
Koray Ertaş consideră că acordul încheiat în martie între UE şi Turcia pe tema migranţilor "ar putea fi afectat" pentru ca acesta implică obligaţii din partea ambelor părţi, iar ţara sa a "făcut un pas curajos" prin decizia de a lua înapoi pe oricine ajunge în insulele greceşti, nu doar sirieni, ci şi migranţi africani sau afgani.
"Noi ne-am asumat riscul şi am spus că suntem gătă să-i primim înapoi, dar când îi luăm înapoi nu ştim ce să facem cu ei. Încercăm, ca naţiune sau ca guvern, să-i repatriem în Afganistan dacă putem şi dacă nu încercăm să-i integrăm în ţară. Cine altcineva din Europa şi-ar asuma un asemenea risc? Noi ne-am asumat", a susţinut Koray Ertaş.