Ambasadorul SUA din Bulgaria, schimbat din cauza gazelor de şist, potrivit unor surse

Ambasadorul SUA în Bulgaria, James Warlick, a fost rechemat înainte de încheierea mandatului, surse citate de Novinite precizând că acestuia i s-a reproşat că nu a apărat interesele americane în privinţa exploatării gazelor de şist.
(photos.com)
Epoch Times România
25.05.2012

Ambasadorul SUA în Bulgaria, James Warlick, a fost rechemat înainte de încheierea mandatului, surse citate de Novinite precizând că acestuia i s-a reproşat că nu a apărat interesele americane în privinţa exploatării gazelor de şist.

Potrivit unui anunţ publicat pe site-ul Casei Albe, preşedintele Barack Obama a decis numirea lui Marcie Ries în postul de ambasador în Bulgaria.

Informaţii despre rechemarea lui Warlick înainte de încheierea mandatului de trei ani au apărut încă de la începutul lunii aprilie, dar diplomatul le-a negat.

Potrivit unor surse anonime, James Warlick a fost rechemat deoarece nu a reuşit să apere interesele SUA în ceea ce priveşte exploatarea gazelor de şist.

Warlick a fost numit ambasador la sfârşitul anului 2010. El a devenit un ”superstar” în Bulgaria, datorită unei activităţi intense şi a numeroaselor apariţii publice. A jucat şi un rol într-un serial foarte apreciat în Bulgaria.

La începutul anului, Guvernul de la Sofia a fost presat de protestele societăţii civile să impună un moratoriu asupra exploatării gazelor de şist, la câteva luni după ce acordase un permis de exploatare companiei Chevron.

Chevron are şi în România probleme cu exploatarea gazelor de şist.

Compania americană deţine un perimetru de explorare(exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa.

La sfârşitul lunii martie, Guvernul condus de Mihai-Răzvan Ungureanu a aprobat trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între ANRM şi Cevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judeţul Constanţa, respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti.

În programul de guvernare al Cabinetului Victor Ponta este prevăzut un moratoriu privind exploatarea gazelor de şist până la finalizarea studiilor ce se află în derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fracţionare hidraulică, ceea ce înseamnă amânarea explorării acestor surse neconvenţionale.

La 8 mai, premierul Victor Ponta a declarat că i-a anunţat pe cei de la Chevron că se suspendă orice fel de autorizare pentru exploatarea gazelor de şist până când Comisia Europeană stabileşte un standard european de protecţie a mediului şi de siguranţă în ceea ce priveşte această nouă sursă de energie.

Ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, a precizat că Guvernul Ponta ar trebui să aştepte să vadă ce se găseşte acolo, înainte de a lua vreo decizie.

”Este un subiect pe care îl voi discuta cu ministrul Economiei. Doresc să aflu motivaţia moratoriului şi cum intenţionează să procedeze mai departe. Până la urmă, este o decizie care aparţine României, nu SUA”, a spus Gitenstein.

”Nu mi se pare nerezonabil pentru Guvern, acum când a revenit la putere după opt ani, să vrea să înţeleagă ce tehnologie se va folosi şi să stabilească ce strategie se va urma (...) Pot înţelege că la trecerea de la explorări la exploatare, la forarea, fracţionarea hidraulică şi extragerea de gaze neconvenţionale situaţia va fi alta”, a precizat Mark Gitenstein la TVR Info.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor