Proteste, la Sofia, faţă de exploatarea gazelor de şist

Epoch Times România
09.10.2011

Sute de bulgari au înfruntat sâmbătă o ploaie rece de toamnă şi au defilat pe străzile capitalei Sofia pentru a cere interzicerea explorării şisturilor de gaz din ţară, relatează Sofia News Agency.

Protestatarii, cărora li s-au alăturat trecătorii, au afişat pancarte pe care scria "Nu ne otrăviţi apa!" sau "Noi ştim mai mult despre gazul de şist decât miniştrii - concediaţi-i!".

În iulie, guvernul bulgar a încheiat un acord cu firma americană Chevron pentru explorarea gazului de şist în regiuni extinse din nord-estul ţării.

Ecologiştii şi cetăţenii obişnuiţi sunt îngrijoraţi de pericolele la adresa mediului pe care procedura le poate aduce. Ei spun că s-ar putea ajunge la o poluare a apei freatice, având consecinţe dezastuoase asupra sănătăţii consumatorilor şi agriculturii.

Protestatarii au citat, sâmbătă, exemplul Franţei, care a interzis producţia de gaz de şist pe teritoriul său, precum şi cel al Statelor Unite, care sunt în curs de modernizare a procedurii.

Exploararea şi extracţia gazului de şist implică introducerea în sol a unor mari cantităţi de substanţe chimice dizolvate, printr-o metodă care se numeşte fracţionare hidraulică, având drept scop eliberarea gazului înmagazinat în şisturi.

Oficialii guvernamentali bulgari încearcă să convingă publicul că vor fi luate toate măsurile de precauţie necesare înainte de explorarea şi exploatarea gazelor de şist din ţară.

Ambasadorul american în Bulgaria, James Warlick, pledează de un an pentru politica exploatării gazelor de şist, apărând siguranţa şi eficienţa economică a procedurii şi argumentând în favoarea intereselor Chevron, precizează Sofia News Agency.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor