Ambasadorul Slovaciei la Bucureşti: ”Trebuie să întărim frontiera Schengen” (video)
alte articole
”Politica de migraţie şi azil sustenabilă este o prioritate declarată a preşedinţiei slovace a Consiliului UE. Migraţia a pus o presiune imensă asupra frontierelor externe ale UE, precum şi asupra politicilor de azil ale statelor membre. Ştim cu toţii cât de sensibilă rămâne această chestiune pentru noi europenii, cât şi pentru migranţi. Trebuie să ne întoarcem la funcţionarea corespunzătoare a spaţiului Schengen. Pentru asta trebuie să se facă operaţională paza de coastă europeană.
Vom depune eforturi privind programul de frontiere inteligente. Cooperarea inteligentă cu ţările terţe şi de tranzit trebuie să fie stabilită. Acordul UE-Turcia rămâne una dintre părţile esenţiale. Vom aproba şi problema migraţiei legale, a atragerii migranţilor cu înaltă calificare de care este nevoie oriunde pentru economiile noastre în creştere”, a susţinut Jan Gabor, joi, în cadrul unei conferinţe de presă prilejuite de lansarea preşedinţiei slovace a Consiliului UE.
Întrebat de reporterul Epoch Times cum va participa Slovacia, care s-a opus cotelor obligatorii, la cotele voluntare de preluare a migranţilor, stabilite prin acordul UE-Turcia, diplomatul a răspuns”: ”Trebuie să ne uităm la ţările de unde vin migranţii, să întărim frontiera Schengen. Noi susţinem o soluţie europeană, dar dacă scoatem din toată această agendă numai chestiunea cotelor obligatorii nu este corect pentru că noi susţinem cotele voluntare şi am luat mai multe măsuri.
Am făcut acord cu Austria şi am preluat 500 de migranţi care sunt pe teritoriul Slovaciei. Am trimis forţe de poliţie către ţările care aveau nevoie de ajutor precum Slovenia, Ungaria şi Macedonia. Am primit migranţi din Irak, dar ei s-au întors acasă. A fost o dovadă că nu putem lucra împotriva dorinţei acelor oameni. Dacă nu vor să vină în Slovacia, ce putem face? Închidem graniţele noastre? Nu, nu are rost”.
”Noi suntem solidari cu UE, dar capacităţile fiecărei ţări sunt limitate şi noi suntem împotriva cotelor obligatorii pentru că nu ne-a plăcut că s-a ocolit decizia luată la nivel politic şi nu s-a ţinut cont de poziţia Slovaciei. A fost un precedent foarte periculos şi de aceea suntem în dispută cu UE. Considerăm acordul UE-Turcia foarte important pentru că s-a dovedit că a scăzut numărul migranţilor”, a mai spus ambasadorul slovac.
Pe de altă parte, Jan Gabor s-a referit şi la referendumul din Marea Britanie, arătând că acesta ”a fost un semnal dat nu numai de cetăţenii din Marea Britanie. A fost şi referendumul din Olanda şi am observat că cetăţenii aşteaptă altceva din partea elitelor europene. Summitul din Bratislava de la sfârşitul lunii septembrie va aborda toate aceste probleme, va fi o reflecţie. Părerea noastră este că UE este un succes mare – cel mai mare din istoria Europei, dar noi nu apreciem ce avem până ce pierdem”.
”Brexitul este o situaţie în care toată lumea pierde un partener important economic şi politic pentru că britanicii au fost implicaţi în toate. Şi americanii pierd. Singurii care au câştigat sunt extremiştii. Dacă noi tăcem, le vom da şi mai mult oxigen acestora”, a concluzionat ambasadorul Slovaciei la Bucureşti.