Ambasadorul Rusiei la Chişinău a avut o întrevedere secretă cu reprezentanţii Partidului Comuniştilor (presa)
alte articole
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Farid Muhametşin, a avut marţi o întrevedere secretă cu reprezentanţii Partidului Comuniştilor, la sediul acestei formaţiuni politice, scrie miercuri Ziarul Naţional.
Diplomatul rus nu a vrut să răspundă la întrebările reporterilor de la Ziarul Naţional, iar deputatul comunist Mark Tkaciuk s-a prefăcut că nu ar cunoaşte nimic despre vizita ambasadorului rus. Totuşi, deputatul Artur Reşetnocov a declarat că a avut un schimb de opinii cu Muhametşin despre situaţia politică.
'Vrem în Uniunea Europeană, dar încă alegem comuniştii', titrează Adevărul, care face referire la ultimul sondaj de opinie publicat marţi. În preajma Summitului de la Vilnius al Parteneriatului Estic, tot mai mulţi moldoveni îşi doresc integrarea europeană a ţării, în defavoarea celei euro-asiatice. În acest context, coaliţia de guvernare câştigă teren, însă opoziţia rămâne în topul preferinţelor electoratului.
Potrivit sondajului citat, dacă duminica viitoare s-ar organiza un referendum, aproape 50% dintre moldoveni ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Numărul celor favorabili integrării în UE va creşte datorită recomandării de eliminare a obligativităţii vizelor pentru moldovenii care călătoresc în UE, recomandare ce urmează să fie făcută de către Comisia Europeană după Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, consideră experţii.
'Adevărul' mai scrie şi despre basarabeanul care a făcut mămăliga vedetă la New York. Americanii vin la restaurantul deschis de Radu Panfil în Brooklyn ca să încerce gustul 'chestiei ăleia galbene' lăudată în ziarul The New York Times, potrivit publicaţiei citate.
Comentatorul politic Nicolae Negru publică în portalul de analize Politicon un material despre intenţia Adunării Populare din autonomia găgăuză de a organiza un referendum privind cursul politicii externe a Republicii Moldova.
Legea privind statutul special al Autonomiei găgăuze îi permite Adunării Populare să 'participe la realizarea politicii interne şi externe a Republicii Moldova în chestiuni care privesc interesele Găgăuziei', dar orientarea politicii externe nu poate fi stabilită decât la nivel naţional. 'De aceea, referendumul din 2 februarie nu poate fi decât unul consultativ, fără efecte juridice. În schimb efectele politice ar putea fi destul de vizibile. Dacă găgăuzii spun nu cursului actual, aşa cum cred organizatorii, aceasta va fi o palmă răsunătoare dată Coaliţiei Proeuropene, palmă care va rezona nu numai la Moscova, dar şi în multe capitale occidentale, atente la dispoziţia minorităţilor', consideră analistul.
'Referendumul poate fi declanşatorul unor mişcări secesioniste, care, ghidată iscusit din exterior, va reprezenta un focar permanent de destabilizare cu consecinţe grave pentru imaginea Republicii Moldova. Ar fi o diversiune nu prea dificilă în actualele condiţii economice şi sociale, cu mii de tineri şomeri. Visele separatiste mai bântuie unele capete găgăuze, unele fantome s-au pus din nou în mişcare, au ieşit la microfoane şi agită spiritele în centrul Comratului', potrivit Politicon.
'Timpul' informează că un lot de mere moldoveneşti, care urmau să ajungă pe piaţa rusă, a fost întors din drum de către angajaţii Rosselhoznadzor, camionul fiind reţinut întrucât transportul nu era însoţit de certificat fitosanitar pentru marfă.