Cele două mari partide spaniole au ajuns la un acord privind corpul magistraţilor (revista presei spaniole)
Cele două mari partide spaniole - Partidul Popular (la putere) şi Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE, în opoziţie) - au ajuns la un acord pentru înnoirea conducerii corpului magistraţilor (Consiliul general al puterii judecătoreşti), iar cotidienele spaniole de miercuri comentează contextul şi repercusiunile acestuia. De asemenea, presa centrală spaniolă scrie şi despre faptul că Audienţa Naţională ar începe formalităţile pentru cercetarea modului de finanţare al sindicatului spaniol UGT.
PP şi PSOE ajung la un acord pentru corpul magistraţilor, cu un sprijin masiv. Executivul central îşi garantează astfel o majoritate suficientă de membri conservatori în corpul magistraţilor, pentru a impune numiri strategice la Curtea Supremă, iar socialiştii au acceptat să cedeze numirea unui purtător de cuvânt din cadrul CGPJ grupului liderului formaţiunii Stângii Unite, Cayo Lara, anunţă cotidianul El Pais. Acesta precizează că, pentru prima oară, Consiliul nu va avea printre membrii săi un procuror.
Pe de altă parte, acelaşi cotidian spaniol consemnează şi faptul că Premiul Cervantes onorează opera scriitoarei mexicane Elena Poniatowska, a patra femeie distinsă cu acest premiu în cei 38 de ani de când este decernat. Aceasta s-a ocupat mereu de oamenii uitaţi de societate, iar interviurile sale, făcute în calitatea sa de jurnalist, sunt o istorie în dialog a vieţii intelectuale hispanice, consideră cotidianul citat.
Partidul Popular nu se ţine de cuvânt şi îşi împarte justiţia cu PSOE, consideră cotidianul El Mundo, şi apreciază totodată că Rajoy şi Rubalcaba şi-au stabilit fiecare partea în CGPJ. De asemenea, cotidianul spaniol citat mai observă şi că purtătorul de cuvânt al PSOE din comisia care a anchetat atentatele de la 11 martie, Álvaro Cuesta, se numără printre cei norocoşi.
Cotidienele ABC şi La Razon confirmă miercuri faptul că Audienţa Naţională începe cercetările asupra finanţării sindicatului spaniol UGT. Cotidianul ABC arată că un judecător al instanţei menţionate i-a cerut procuraturii să arate dacă există indicii care să ducă la cercetarea cheltuielilor sindicatului. Potrivit cotidianului La Razon, statutul UGT îi acordă puteri secretarului general, Candido Mendez, să încaseze, să plătească şi să lichideze datorii, precum şi deplina putere economică pentru a administra orice fel de bunuri ale sindicatului.
Tot pe prima pagină a ediţiei tipărite de miercuri, cotidianul La Razon anunţă că Marea Britanie îl cheamă pe ambasadorul spaniol Federico Trillo la consultări şi atrage atenţia: este a patra oară când a fost convocat în legătură cu Gibraltarul (de data aceasta, din cauza unei presupuse incursiuni a unei nave oceanografice spaniole, n.r.). În acelaşi timp, cotidianul citat publică o fotografie cu premierul din Gibraltar, Fabian Picardo, denumit 'huliganul Picardo', la prima partidă de fotbal a selecţionatei Gibraltarului.
Fostul premier conservator Jose Maria Aznar cere pedeapsă cu închisoarea pentru şeful executivului regional catalan, Artur Mas, dacă acesta convoacă referendumul pentru autodeterminare, scrie cotidianul La Vanguardia. În plus, acelaşi cotidian spaniol relatează şi faptul că o furtună extrem de violentă a provocat 16 morţi în Sardinia şi a forţat guvernul italian să decreteze starea de tragedie naţională.
Cotidianul catalan El Periodico trage un semnal de alarmă din cauza violenţei domestice în rândul adolescenţilor. Victimele relelor tratamente sunt din ce în ce mai multe - de cinci ori mai multe în ultimii trei ani - avertizează guvernul. La rândul lor, experţii susţin că reducerea numărului agresiunilor, precum şi evitarea acestora, se face mai ales prin educaţie.