Ciclonul Cleopatra devastează insula Sardinia (presa italiană)

Starea de urgenţă a fost declarată în insula Sardinia după inundaţiile provocate de trecerea ciclonului Cleopatra. (Marco Secchi / Getty Images)
Epoch Times România
20.11.2013

Starea de urgenţă a fost declarată în insula Sardinia după inundaţiile provocate de trecerea ciclonului Cleopatra şi soldate cu 16 morţi - printre care doi copii -, sute de locuinţe distruse şi alunecări de teren, informează miercuri presa din Italia.

'Ciclonul Cleopatra devastează Sardinia', scrie cotidianul La Repubblica de la Roma, ce reia afirmaţia premierului Enrico Letta potrivit căreia este vorba despre 'o adevărată tragedie naţională', cauzată de 'un eveniment meteorologic excepţional'.

Guvernul italian a alocat 20 de milioane de euro pentru atenuarea efectelor calamităţii de pe insulă, în urma unei reuniuni urgente a Consiliului de miniştri, desfăşurat marţi, în care s-a decis decretarea stării de urgenţă în Sardinia. Alte cinci milioane de euro vor fi puse la dispoziţie de autorităţile locale, iar un milion de euro a fost donat de către Conferinţa Episcopală Italiană (CEI), cu scopul de a ajuta cele peste 2.700 de persoane care şi-au pierdut locuinţele, notează principalul cotidian roman.

'Este o dramă de proporţii incredibile, o tragedie naţională, iar în acest moment prioritatea este salvarea vieţilor şi ajutarea sinistraţilor', a mai afirmat marţi premierul Letta, care a vizitat insula Sardinia, însoţit de şeful Protecţiei civile italiene, prefectul Franco Gabrielli. În cursul vizitei sale la Olbia (localitatea cea mai afectată de furtună), Enrico Letta a adăugat că 'statul italian este prezent şi va face tot posibilul pentru a ajuta regiunea Sardinia', relatează publicaţia amintită.

Tragicul bilanţ al intemperiilor din Sardinia este de 16 morţi - dintre care doi copii -, mai multe persoane încă date dispărute, peste 2.700 de persoane rămase fără locuinţe, 10.000 de persoane rămase fără alimentare cu energie electrică şi 500 de kilometri de străzi provinciale distruşi, informează cotidianul Corriere della Sera din Milano. Acesta adaugă că prioritatea este eliberarea rapidă de ajutoare pentru regiunile sinistrate, inclusiv din partea Uniunii Europene.

'În 24 de ore, în Sardinia a plouat cât plouă în şase luni în întreaga Italie', a declarat marţi şeful Protecţiei civile italiene, Franco Gabrielli, care a descris ciclonul 'Cleopatra' ca pe o 'bombă de apă' care a lovit partea orientală a insulei cu o intensitate neobişnuită, indică publicaţia La Stampa din Torino.

'Profund afectat de teribila tragedie care a lovit Sardinia, le cer tuturor să se roage pentru victime şi mai ales pentru copii', a scris Papa Francisc într-un mesaj trimis marţi pe reţeaua de socializare Twitter, în timp ce preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a afirmat că este vorba despre 'o tragedie imensă', semnalează site-ul de ştiri TgCom24 - Mediaset.

Cotidianul Il Messaggero de la Roma scrie că peste o mie de voluntari şi sute de agenţi ai forţelor de ordine, printre care carabinieri şi poliţişti, lucrează împreună cu pompierii în zonele afectate pentru a ajuta populaţia din Sardinia.

Între timp, a fost emisă o nouă alertă meteorologică, care se referă nu numai la Sardinia, dar şi la alte regiuni din sudul şi centrul Italiei, printre care Sicilia, Puglia, Basilicata, Calabria, Campania şi Lazio, conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor