Ambasadorul României în Armenia, chemat în ţară pentru a da explicaţii privind declaraţiile cu tentă antisemită şi homofobă

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu (www.mae.ro)

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a solicitat de urgenţă prezenţa ambasadorul României în Armenia, Sorin Vasile, pentru a da explicaţii cu privire la o serie de declaraţiile "deplasate", cu tentă antisemită şi homofobă, pe care le-a făcut în cadrul unei conferinţe la Universitatea Americană din Erevan.

Pe 19 noiembrie, ambasadorul a fost invitat la Universitatea Americană din Erevan pentru a vorbi despre relaţia dintre România şi Armenia. Potrivit Civilnet.am, Sorin Vasile a fost întrebat de un student ce este mai important pentru ţara noastră, legăturile politice şi economice cu Turcia sau recunoaşterea genocidului armean, moment în care diplomatul român a replicat:

"Ce s-a întâmplat la începutul secolului trecut este foarte complicat… care este moralitatea? Să recunoaştem, ok… Asta este moralitate. Care este moralitatea într-un cuplu normal… cuplu hermafrodit, da? Nu, nu hermafrodit. Homosexualii şi cei normali, bărbaţi şi femei, da? Ei sunt ok? Sunt normali, sunt morali. Dar homosexualii sunt morali sau… ? Deci, este la fel cu.. ştiţi, totul este relativ. Acesta este răspunsul la întrebarea ta. Pentru tine, este controversat. Pentru cuplurile gay, pentru ei este perfect, este modelul familial, da? Gay." (traducere Adevărul)

Solicitat prin email o săptămână mai târziu să explice cum vede legătura între moralitatea recunoaşterii genocidului şi moralitatea cuplurilor homosexuale, ambasadorul a precizat că, de fapt, a fost vorba despre "o analiză a conceptului de moralitate şi nu a fost făcută o comparaţie".

Ambasadorul a continuat: "Acum, totul este relativ, este destul de complicat. Nu este matematică; ştiţi politica, strategia, geopolitică. Nu avem 1+1. Ştiţi, există o glumă bună cu evrei... evreul, marele afacerist, caută un contabil în compania sa iar primului candidat, da, îi spune, ascultă... cât face 10+10, el răspunde 20! Nu, nu eşti bun, afară. Următorului, 10+10, iar el răspunde 30. Nu, nu este bun, afară. Vine cel de al treilea: cât face 10+10 iar el răspunde , candidatul, "cât vrei să fie?". Ok, tu eşti bun, eşti angajat, vei lucra pentru mine. Asta nu este...matematică, să spui 1+1 face 2... Anul viitor va fi comemorarea de 100 de ani.... Nu spun cine are dreptate, cine nu are dreptate, pentru că nu am dreptul să spun, ştiţi, dar... este destul de complicat".

MCA România critică atitudinea ambasadorului

Centrul pentru Combaterea şi Monitorizarea Antisemitismului MCA România a reacţionat ferm acuzându-l pe ambasador că "a popularizat stereotipuri religioase, antisemite şi homofobe, amestecând glume despre evrei cu genocidul armean."

"Răspunzând întrebărilor studenţilor şi ale presei, în opinia noastră, domnul Vasile a făcut comentarii de o ignoranţă crasă, de o lipsă totală de respect şi deplină iresponsabilitate. Domnul Vasile a "expediat" genocidul armean într-o frază, a făcut comparaţii homofobe şi a glume despre contabili evrei lacomi, gata să încalce legea doar pentru profit, un stereotip clar antisemit", au subliniat reprezentanţii MCA România.

"Conform datelor MCA România, acesta este, de departe, cea mai clară dovadă de antisemitism la nivel înalt, depăşind cazurile Şova şi Neamţu, care ulterior au retractat declaraţiile făcute, aducând înapoi memoria anilor 2004 când declaraţiile antisemite erau comune printre puternicii zilei. Acest incident este pur si simplu revoltător. Unii dintre cei implicaţi în incidente similare, şi-au asumat responsabilitatea şi au retractat declaraţiile iniţiale. Domnul Vasile a refuzat să îşi ceară public scuze, angajând reputaţia şi responsabilitatea României pentru aceste declaraţii", a transmis Maximillian Marco Katz, fondatorul MCA România.

MAE reacţionează şi îl cheamă în ţară pe ambasador

"Din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul României în Armenia a fost chemat de urgenţă în Centrală pentru a da explicaţii cu privire la comentariile pe care le-a făcut în cadrul conferinţei menţionate. Conducerea MAE a transmis deja instrucţiuni ambasadorului pentru ca acesta să îşi ceară public scuze pentru comentariile sale întru totul deplasate. Scuzele sale au fost publicate în cursul zilei de astăzi, 5 decembrie 2014, pe site-ul publicaţiei armene Civilnet.am.

MAE îşi exprimă regretul şi condamnă ferm declaraţiile cu tentă antisemită şi homofobă ale ambasadorului. MAE condamnă ferm orice derapaj comportamental sau de exprimare care promovează intoleranţa şi stereotipurile.

MAE precizează că nu tolerează şi nu va tolera nicio abatere de comportament sau limbaj al reprezentanţilor diplomaţiei române aflaţi în exerciţiul funcţiunii, indiferent de treapta ierarhică pe care se situează, care ar putea să aducă atingere unor valori, reguli şi principii de bază ale relaţiilor internaţionale contemporane, relaţiilor bilaterale ale României cu alte state sau să prezinte, în mod distorsionat sau deplasat, poziţii de principiu ale statului român pe teme relevante în plan internaţional.

Având în vedere că România va deţine, în 2016, preşedinţia Alianţei Internaţionale privind Memoria Holocaustului (IHRA), Ministerul Afacerilor Externe va continua să depună toate eforturile astfel încât să fie combătut, în mod eficient, în orice context, un astfel de discurs, indiferent de calitatea celui care îl va promova", reiese dintr-un comunicat MAE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne