Ambasadorul român la Londra: Românii care au vrut să vină în Marea Britanie au făcut deja acest lucru

Românii care au dorit să meargă la lucru în Marea Britanie au făcut-o deja, chiar dacă au existat şi încă mai sunt aplicate restricţii pe piaţa muncii, este de părere ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga.
(PETER MUHLY / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
04.02.2013

Românii care au dorit să meargă la lucru în Marea Britanie au făcut-o deja, chiar dacă au existat şi încă mai sunt aplicate restricţii pe piaţa muncii, este de părere ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga.

"Românii care au vrut să vină în Marea Britanie au făcut deja acest lucru. Întotdeauna există o posibilitate de a găsi un loc de muncă, chiar dacă sunt restricţii, şi soluţia este să te declari persoană fizică autorizată (self-employed), iar mulţi români au făcut acest lucru", a declarat ambasadorul.

Compatrioţii care au plecat la muncă în Regat au avut un rol vital în pregătirea Londrei pentru Jocurile Olimpice din 2012, a precizat Ion Jinga. Muncitorii din construcţii au ajutat la realizarea satului olimpic, iar rapoartele oficiale menţionează că, la sfârşitul lui decembrie 2011, erau 8.465 de muncitori la parcul şi satul olimpic, dintre care doar 60% erau britanici, iar cei mai mulţi dintre străini erau români, adică 8%.

Jinga a combătut temerile referitoare la faptul că Marea Britanie va fi invadată de români.

"Nu mă aştept ca Marea Britanie să fie invadată de un val de cetăţeni de-ai noştri. Când ne uităm la experienţa altor ţări în ultimii şapte ani, vedem că aşa ceva nu s-a întâmplat, şi nu există niciun motiv să credem că acest lucru se va întâmpla în ianuarie anul următor. Imigrantul român, în general, nu se îndreaptă către Marea Britanie, ci către Spania, Italia şi Franţa, în principal din cauza apropierii lingvistice, româna fiind o limbă latină", a adăugat Jinga.

Comentariile ambasadorului român vin după ce autorităţile din Marea Britanie şi-au exprimat îngrijorarea că, după ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii, pe 1 ianuarie 2014, vor veni foarte mulţi români şi bulgari pentru a munci în Regat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor