Sunteţi îngrijoraţi de imigraţie? Atunci duceţi-vă şi trăiţi în România (The Independent)
alte articole
România a ripostat la temerile britanice privind un aflux brusc de imigranţi care vor invada ţara odată cu ridicarea restricţiilor de muncă pentru bulgari şi români la sfârşitul anului, lansându-şi propria campanie publicitară ironică, pentru a-i convinge pe britanicii dezamăgiţi să călătorească spre Est şi să schimbe staţiunea Bognor pentru Bucureşti, relatează The Independent.
'Jumătate dintre românce arată precum ducesa Kate, iar cealaltă jumătate precum sora ei', spune mesajul unuia dintre printurile semnate de GMP Advertising. Alt mesaj este: 'Charles a cumpărat o casă aici în 2005. Iar Harry nu a fost niciodată fotografiat în pielea goală'.
Restricţiile de muncă în Marea Britanie pentru cetăţenii bulgari şi români urmează să fie ridicate la sfârşitul anului, iar autorităţile britanice au în vedere o 'campanie publicitară negativă' pentru a proteja Regatul Unit de o posibilă 'invazie' a imigranţilor din ambele ţări şi pentru a corecta impresia că străzile britanice sunt 'pavate cu aur'.
În timp ce chiar salariile cele mai modeste din Marea Britanie sunt mult mai mari decât salariul mediu lunar de 300 de lire din România şi Bulgaria, britanicii care se vor deplasa în cele două ţări vor constata că banii lor au o mare putere de cumpărare, subliniază campania publicitară.
'Berea noastră la draught este mai ieftină decât apa voastră îmbuteliată', se laudă unul din mesajele care, potrivit The Independent, vor putea fi în curând vizibile pe site-urile turistice populare româneşti, la aeroport şi în hoteluri - şi poate chiar la Londra.
Remarcând că românii au 11 definiţii pentru umor, Mihai Gongu, directorul de creaţie al campaniei, a declarat pentru The Independent: 'Britanicii au cel mai bun umor,dar şi noi suntem destul de buni'.
Gongu speră că campania sa va ameliora totodată imaginea României. 'Cei mai mulţi dintre noi suntem decenţi, oameni foarte muncitori care îşi plătesc impozitele, în România sau în Marea Britanie', a spus el, adăugând că, în opinia sa, 'majoritatea românilor din Marea Britanie ajută economia''.
Promovarea invitaţiei informale de a veni în România, speră Gongu, va ajuta să-i convingă pe britanici că românii sunt de fapt 'amabili, prietenoşi şi primitori' şi nu 'toţi cerşetori şi hoţi'.
''Trebuia să reacţionăm, să vorbim despre lucrurile bune', a spus Gongu, referindu-se la relatările despre campania sperietoare planificată în Marea Britanie. 'Imaginea românilor în presa britanică şi europeană este părtinitoare... Ne place să ne petrecem timpul cu familiile noastre şi să mergem la un pub cu prietenii după muncă. Suntem exact ca toţi ceilalţi', a adăugat el. 'Familia noastră tipică este ca o familie tipică britanică', a subliniat el.
Percepţiile negative asupra celor două ţări nu au trecut neobservate în Bulgaria. Guvernul de la Sofia a decis să aloce 440.000 de leva (192.000 de lire) pentru a ameliora reputaţia cetăţenilor săi şi ''a promova imaginea pozitivă a Bulgariei ca stat membru al UE'.
Totodată, parlamentari bulgari şi români din Parlamentul European au trimis o scrisoare preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, plângându-se de tratamentul meschin aplicat de Marea Britanie ''celor mai noi membri''.
''Credem că un val de declaraţii ostile apărute de la începutul anului are drept scop de a stigmatiza [cetăţenii din Bulgaria şi România] drept europeni de categoria a doua', se arată în scrisoare.
Europarlamentarii se tem că restricţiile de muncă nu vor fi ridicate din cauza protestului public. 'Suntem îngrijoraţi... am auzit declaraţii ale unor reprezentanţi ai guvernului britanic care lansează o alarmă falsă despre pericolul unei invazii româno-bulgare, care ar destabiliza societatea britanică', se mai spune în scrisoarea citată de ziarul britanic.