Australia, deloc tentată să se denigreze pentru a descuraja imigraţia după modelul britanic faţă de români şi bulgari

Australia nu este deloc tentată să se autodenigreze pentru a descuraja imigraţia, după modelul adoptat de Marea Britanie faţă de români şi bulgari, relatează vineri The Guardian.
Premierul australian Julia Gillard. (Mak Remissa / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.02.2013

Australia nu este deloc tentată să se autodenigreze pentru a descuraja imigraţia, după modelul adoptat de Marea Britanie faţă de români şi bulgari, relatează vineri The Guardian.

Premierul australian, Julia Gillard, a anunţat că alegerile din ţara sa vor avea loc la 14 septembrie, inaugurând astfel o campanie electorală fără precedent de opt luni. Anunţul a fost total neaşteptat, un număr de miniştri ai cabinetului auzind despre acest demers pentru prima dată în timpul conferinţei de presă a lui Gillard - şi va declanşa o bătălie ce se va întinde pe luni de zile între doi dintre politicienii cei mai vocali şi mai puţin populari din Australia.

În ceea ce se prefigurează a fi o campanie istovitoare, există cinci puncte majore: 1. Julia Gillard (Partidul Laburist) versus Tony Abbott (candidatul coaliţiei conservatoare şi liderul Partidului Liberal)- cine poate fi cel mai puţin nepopular?; 2. Problema genului; 3. Imigraţia - dur versus dur; 4. Afaceri sau mediu - la latitudinea electoratului; Jokerul - Julian Assange.

În materie de imigraţie, deşi Australia nu a fost niciodată tentată să adopte propunerea britanică controversată de denigrare activă a ţării, în scopul de a descuraja imigraţia din România şi Bulgaria - retorica australiană privind faptul că este cea mai mare naţiune de pe pământ ar interzice o astfel de poziţie - ambele părţi au luări de poziţii dure. De la poziţia premierului John Howard în anii 1990 - 'Noi vom decide cine intră în această ţară' - opoziţia faţă de imigraţia ilegală şi detenţia de imigranţi ilegali sunt politici evidente în Australia.

Retorica lui Abbott este mai fermă - partidul a adoptat expresia 'opriţi bărcile' drept formulă ce sintetizează dezbaterea. Dar poziţia laburiştilor - unii ar numi-o mai nuanţată, alţii mai confuză - este mai mult sau mai puţin la fel, diferind mai mult în metodă decât în rezultatul dorit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor