Ambasadorul bulgar la Londra: Argumentele lui Nigel Farage (UKIP) privind imigraţia sunt 'foarte slabe'

Ambasadorul Bulgariei în Marea Britanie, Konstantin Dimitrov, a calificat drept 'foarte slabe' argumentele liderului UKIP, Nigel Farage, împotriva ridicării restricţiilor impuse imigranţilor pe piaţa muncii, relatează Huffington Post UK.
Liderul UKIP, Nigel Farage. (Matt Cardy / Getty Images)
Epoch Times România
22.04.2013

Ambasadorul Bulgariei în Marea Britanie, Konstantin Dimitrov, a calificat drept 'foarte slabe' argumentele liderului UKIP, Nigel Farage, împotriva ridicării restricţiilor impuse imigranţilor pe piaţa muncii, relatează Huffington Post UK.

Dimitrov s-a referit la pliantele distribuite de UKIP înaintea alegerile locale din luna mai, în care bulgarii sunt descrişi drept o 'ameninţare' pentru Marea Britanie.

Materialele, pe care ambasadorul le consideră o 'propagandă ostilă', discută impactul impactul imigraţiei din Bulgaria şi România asupra serviciilor locale şi a ocupării forţei de muncă.

'Nu avem nimic împotriva oamenilor din Bulgaria şi România, le dorim numai bine, dar nu cred că e corect această ţară să aibă o politică a uşilor complet deschise', declarase la începutul acestui an, liderul UKIP, Nigel Farage.

Vorbind în cadrul emisiunii de duminică 'Murnaghan' de la Sky News, Dimitrov a declarat că deşi afirmaţiile lui Farage nu reflectă starea de spirit predominantă a poporului britanic faţă de poporul bulgar, ele sunt 'foarte dezamăgitoare şi foarte discriminatorii din anumite puncte de vedere'.

'Am reacţionat ferm, politicos, dar foarte puternic împotriva acestor afirmaţii şi a atmosferei create de această propagandă', a afirmat diplomatul bulgar.

'Au fost, de exemplu, pliante pre-electorale în comitate pe care scria că bulgarii vor fi o ameninţare la adresa sistemului de asistenţă socială din Marea Britanie. Acest lucru este absolut inacceptabil într-o ţară europeană', subliniază ambasadorul.

Despre Farage, Dimitrov a declarat că acesta 'este foarte slab atunci când trebuie să prezinte argumente solide, blând spus, şi preferă să se complacă într-o propagandă care se abate semnificativ de la esenţa dezbaterii.'

Restricţiile aplicate bulgarilor şi românilor pe piaţa muncii din Marea Britanie expiră în 2014, ceea ce i-a făcut pe unii să se teamă de un aflux de migranţi motivaţi economic, aminteşte Huffington Post UK.

UKIP insistă că partidul său exprimă preocupările multor britanici. De altfel, Farage a declarat presiunea pe care aceşti imigranţi o vor pune asupra locuinţelor, sistemului educaţional şi serviciilor de imigrare 'reprezintă o problemă majoră', mai ales dacă migranţii solicită ajutoare sociale.

Pe de altă parte, parlamentara laburistă Diane Abbott a avertizat în cadrul aceleiaşi emisiuni asupra faptului că într-o recesiune, aşa cum este cea din prezent din Marea Britanie, 'se constată întotdeauna o creştere a rasismului şi a sentimentului anti-imigraţie - aşa cum s-a întâmplat şi în Germania, în anii '30'.

Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană le permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE.

Perioada de tranziţie generală de şapte ani este împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). În decursul acestei perioade, o clauză de salvgardare permite unui stat membru să reintroducă restricţiile dacă există perturbări grave pe piaţa forţei de muncă sau pericolul unor astfel de perturbări (aşa cum a procedat Spania la 22 iulie 2011).

Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013. În prezent, nouă state din UE - Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi Spania - le aplică cetăţenilor români şi bulgari restricţii în materie de acces pe piaţa muncii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor