MB: Parlamentarii vor dezbate luni petiţia privind limitarea imigraţiei dinspre Bulgaria şi România în 2014

Parlamentarii britanici vor dezbate luni petiţia electronică intitulată 'Opriţi imigraţia în masă a bulgarilor şi românilor în 2014!', relatează site-ul postului britanic de televiziune ITV.
(JUSTIN TALLIS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.04.2013

Parlamentarii britanici vor dezbate luni petiţia electronică intitulată 'Opriţi imigraţia în masă a bulgarilor şi românilor în 2014!', relatează site-ul postului britanic de televiziune ITV.

Petiţia a atins deja pragul de 100.000 de semnături.

Anterior, ministrul britanic de interne, Theresa May, declarase că Marea Britanie nu este 'singura' ţară care va deschide graniţele pentru România şi Bulgaria în 2014. 'Există şi ţări importante din Uniunea Europeană, cum ar fi Germania, Austria, Franţa, care îşi vor deschide graniţele pentru România şi Bulgaria în acelaşi timp', a precizat ministrul.

Polonia, Republica Cehă, Ungaria, Slovacia, Lituania, Letonia, Slovenia şi Estonia au aderat la UE în 2004, primind acces nelimitat pe piaţa forţei de muncă din Marea Britanie. În cazul României şi Bulgariei, care au aderat în 2007, restricţiile pe piaţa muncii vor fi eliminate în 2014 şi nu vor putea fi prelungite, aminteşte articolul citat.

Odată cu ridicarea restricţiilor, toţi nou veniţii vor putea solicita ajutoare sociale, iar numărul de persoane care îşi caută de lucru din aceste două ţări este estimat în prezent la aproximativ 1,5 milioane.

Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană le permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE.

Perioada de tranziţie generală de şapte ani este împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). În decursul acestei perioade, o clauză de salvgardare permite unui stat membru să reintroducă restricţiile dacă există perturbări grave pe piaţa forţei de muncă sau pericolul unor astfel de perturbări (aşa cum a procedat Spania la 22 iulie 2011).

Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013. În prezent, nouă state din UE - Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi Spania - le aplică cetăţenilor români şi bulgari restricţii în materie de acces pe piaţa muncii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor