Ambasadorul american: Numărul parlamentarilor români e uriaş, sunt mai mulţi decât în Congresul SUA
alte articole
Mark Gitenstein, fostul ambasador all SUA la Bucureşti, a declarat recent că în noul Legislativ al României există mai mulţi parlamentari decât membrii Congresului SUA, ceea ce reprezintă o cifră uriaşă. Diplomatul american a adăugat că speră ca şi calitatea democraţiei să fie mai ridicată.
"Veţi avea în Parlament mai mulţi oameni decât avem noi în Congres. E uriaş. Sunt mulţi oameni", a precizat ambasadorul SUA într-un interviu difuzat luni seară de televiziunea Digi 24. Interviul a fost înregistrat înainte de finalul mandatului diplomatului, la data de 14 decembrie.
Jurnalistul l-a întrebat pe ambasador dacă un număr mai mare de parlamentari nu asigură şi o mai bună calitate a democraţiei, iar Gitenstein a răspuns, râzând, că speră ca acest lucru să se întâmple în România.
Corespunzător unui număr de 18 milioane de români cu drept de vot, noul Parlament de la Bucureşti este alcătuit din 588 de parlamentari - 394 de deputaţi şi 176 de senatori.
Congresul SUA, care conţine tot două camere, are un număr de 535 de membri - 435 în Camera Reprezentanţilor şi 100 în Senat. Şi aceasta, la o populaţie de 314 milioane de persoane!
În ultimul său interviu în calitate de ambasador, Mark Gitenstein a subliniat că România, ca un aliat de încredere al SUA, trebuie să asigure respectarea angajamentelor asumate faţă de Occident în privinţa MCV, dar şi faţă de FMI.
Stabilitatea şi predictibilitatea politică, esenţiale
Diplomatul american a mai precizat că stabilitatea şi predictibilitatea politică şi economică sunt esenţiale.
Gitenstein a afirmat totodată că este important pentru toate forţele politice să asigure o coabitare în perioada următoare.
"Cred că stabilitatea este foarte importantă acum şi cred că anul viitor va fi unul dificil din punct de vedere economic, nu doar pentru România, ci pentru toată lumea din centrul şi estul Europei, la modul general. De ce să vă faceţi şi mai multe greutăţi, creând o situaţie de risc? Atunci când vorbesc cu investitorii şi cu factorii de decizie din Statele Unite, primul lucru de care se interesează este riscul specific de ţară al României. Şi acesta este un risc pe care nu vreţi să vi-l asumaţi acum. Nu ar avea logică şi e sarcina tuturor părţilor să găsească o cale de coabitare", a declarat ambasadorul SUA.
Gitenstein: Voi continua să fiu implicat în regiune, chiar dacă misiunea în România se încheie
Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat marţi că va continua să fie implicat în regiune, chiar dacă misiunea sa în România se va încheia săptămâna viitoare.
”Deşi misiunea mea se încheie săptămâna viitoare, interesul meu, nu. Voi continua să fiu implicat în regiune”, a declarat Mark Gitenstein, la ceremonia de inaugurare a Centrului de Training şi Conferinţe al Centrului Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC).
Cred că stabilitatea este foarte importantă acum şi cred că anul viitor va fi unul dificil din punct de vedere economic, nu doar pentru România, ci pentru toată lumea din centrul şi estul Europei, la modul general. De ce să vă faceţi şi mai multe greutăţi, creând o situaţie de risc? Atunci când vorbesc cu investitorii şi cu factorii de decizie din Statele Unite, primul lucru de care se interesează este riscul specific de ţară al României.
Mark Gitenstein a apreciat activitatea SELEC, ”singura instituţie regională pentru combaterea crimei organizate transfrontaliere”, şi ”un model de cooperare” care ar putea fi implementat şi în alte regiuni cu astfel de probleme.
Totodată, ambasadorul SUA a precizat că Departamentul pentru Securitate Internă şi-a exprimat interesul pentru detaşarea unui agent cu experienţă la sediul SELEC.
La ceremonia de inaugurare a fost prezent şi secretarul de stat în MAI Marian Tutilescu, precum şi mai mulţi ai ambasadori în România ai statelor care fac parte din SELEC.
SELEC, al cărui sediu se află la Palatul Parlamentului, este o organizaţie de cooperare a organismelor de aplicare a legii în sud-estul Europei, care cuprinde reprezentanţi ai poliţiei şi vămilor din toate statele membre. Aceştia fac analize de risc şi organizează misiuni de combatere a criminalităţii transfrontaliere.
Din Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii fac parte 13 state: România, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Grecia, Ungaria, Moldova, Serbia, Slovenia şi Turcia, la care se adaugă mai multe state partenere.
Centrul de Training şi Conferinţe a fost realizat cu sprijinul Comandamentului European al Statelor Unite.
Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, şi-a încheiat mandatul în România
După trei ani de diplomaţie în ţara noastră, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Mark Gitenstein, şi-a încheiat vineri mandatul în România şi s-a întors în SUA.
Duane Butcher, adjunct al ambasadorului din luna august 2011, a devenit astfel Însărcinatul cu Afaceri al Misiunii Diplomatice a Statelor Unite, relevă B!TV.
Butcher va ocupa această funcţie până la sosirea noului ambasador al SUA în România.
Diplomat de carieră, Duane Butcher s-a născut la Ankara, în Turcia şi a studiat la şcoli internaţionale din Germania, Arabia Saudită, Suedia şi Kenya.