Traian Băsescu despre Mark Gitenstein: A fost unul dintre diplomaţii care şi-au iubit ţara în care au activat

Palatul Cotroceni, ceremonia de decorare a ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein de către Traian Băsescu, preşedintele României
Palatul Cotroceni, ceremonia de decorare a ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein de către Traian Băsescu, preşedintele României (Epoch Times România)

”Ambasadorul Gitenstein a fost unul dintre diplomaţii care şi-au iubit nu numai funcţia, dar şi ţara în care au activat în numele preşedintelui SUA”, a declarat miercuri preşedintele României, Traian Băsescu, în cadrul ceremoniei de decorare a ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Cruce.

Şeful statului a precizat, în deschiderea discursului său, că membrii corpului diplomatic devin întotdeauna parte a familiei politice a unui preşedinte.

”Întotdeauna, membrii corpului diplomatic devin parte a familiei politice a unui preşedinte, dar în această familie sunt membri şi membri, unii mai legaţi de ţara în care îşi desfăşoară activitatea, alţii - mai reci. Ambasadorul Gitenstein a fost unul dintre diplomaţii care şi-au iubit nu numai funcţia, meseria pe care au făcut-o, dar au iubit şi ţara în care au activat în numele preşedintelui SUA”, a declarat preşedintele României.

Traian Băsescu i-a mulţumit apoi ambasadorului SUA pentru modul în care a pregătit vizita sa la Washington, în 2011, pentru meticulozitatea cu care a fost pregătită Declaraţia comună legată de Parteneriatul strategic pentru secolul XXI, precum şi pentru sprijinul privind definitivarea acordului legat de instalarea în România a elementelor de scut antirachetă.

Şeful statului s-a declarat impresionat de căldura cu care ambasadorul SUA a privit România, de modul în care îşi alegea comunicarea cu Departamentul de Stat, dar şi de profesionalismul cu care şi-a exercitat misiunea de ambasador al Statelor Unite în România.

”Sentimentul meu a fost că a dorit să fie întotdeauna foarte bine informat şi să aibă interpretarea corectă a ceea ce se întâmpla în România. Am admirat meticulozitatea cu care îşi pregătea probabil punctele de vedere legate de ce se întâmplă în România prin discuţiile pe care le avea cu un număr mare de politicieni, inclusiv cu mine. Aş sublinia, dincolo de modul elegant şi foarte corect în care s-a derulat relaţia domniei sale cu politicienii români, cu poporul român, cu România şi profesionalismul cu care această misiune s-a exercitat”, a subliniat Traian Băsescu.

În încheiere, preşedintele României l-a invitat pe Mark Gitenstein să revină în România, măcar ca turist.

”În cei 132 de ani de relaţii diplomatice între SUA şi România, la Bucureşti au fost mulţi ambasadori ai SUA, cu siguranţă domnule ambasador şi dumneavoastră veţi fi unul dintre ambasadorii Americii de care ne vom aminti cu multă plăcere şi vă rog să nu ezitaţi să reveniţi în România, măcar şi ca turist'', a afirmat Traian Băsescu.

Ambasadorul SUA la Bucureşti s-a declarat ”profund emoţionat” de primirea decoraţiei şi optimist în privinţa viitorului României şi în ceea ce priveşte relaţiile dintre cele două ţări.

Sunt optimist în privinţa viitorului României şi a relaţiei dintre popoarele noastre. Românii sunt patrioţi şi îşi doresc ca această ţară şi instituţiile sale să fie puternice, independente şi să ofere fiecărui român puterea de a-şi realiza visurile. Noi, americanii, împărtăşim aceleaşi valori”, a declarat Mark Gitenstein, cu prilejul ceremoniei de decorare, organizate la Palatul Cotroceni.

Mark Gitenstein a descris apoi cei trei ani petrecuţi în România alături de soţia sa, ”printre cei mai plini de satisfacţii” din viaţa celor doi.

”Cei trei ani petrecuţi de mine şi soţia mea, Libby, în România au fost printre cei mai plini de satisfacţii din viaţa noastră. Am fost onorat de faptul că preşedintele Obama m-a ales să-l reprezint în România, ţara strămoşilor familiei mele. Prin urmare, consolidarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale dintre România şi Statele Unite ale Americii a fost o sarcină îndeplinită cu dragoste”, a declarat Mark Gitenstein.

Ambasadorul SUA a mai menţionat că cel mai plăcut lucru în cei trei ani de mandat a fost să cunoască români şi să descopere ”energia, inteligenţa, pasiunea creativitatea şi umorul” acestora.

”A fost foarte emoţionant să pescuiesc în Delta Dunării, să merg cu bicicleta prin Transilvania, să fac drumeţii în zona ruinelor cetăţii Sarmizegetusa, să savurez un pahar pe Valea Oltului la Dealul Mare şi mai ales să explorez vechiul oraş Botoşani, locul naşterii străbunicului meu. Însă, de departe cel mai plăcut a fost să cunosc români, să descopăr energia, inteligenţa, pasiunea creativitatea şi umorul românilor. A fost o experienţă personală pentru mine, fiindcă în fiecare român întâlnit regăsesc o parte din tatăl meu, care din nefericire a decedat în timpul mandatului meu. El era în întregime român”, a declarat ambasadorul SUA, aflat la finalul mandatului său.

La ceremonia de decorare de la Palatul Cotroceni au participat soţia ambasadorului SUA, Libby Gitenstein, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, precum şi consilierii prezidenţiali Bogdan Drăgoi, Cristian Diaconescu, Daniel Funeriu, Bogdan Mănoiu, Iulian Fota şi purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea.

Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Cruce a fost conferit la propunerea ministrului Afacerilor Externe, "în semn de înaltă recunoaştere şi apreciere pentru implicarea personală la dezvoltarea relaţiilor dintre ţara noastră şi Statele Unite ale Americii, precum şi pentru consolidarea Parteneriatului strategic România – SUA”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne