Ambasadorii din 10 ţări central şi est-europene protestează faţă de site-ul olandez antiimigraţie
alte articole
Ambasadorii din 10 ţări central şi est-europene au trimis o scrisoare deschisă liderilor partidelor politice olandeze, protestând faţă de site-ul deschis de partidul antiimigraţie PVV pentru a strânge plângerile legate de imigranţi.
Potrivit agenţiei poloneze PAP, autorii scrisorii cer liderilor partidelor parlamentare să se distanţeze de această "iniţiativă regretabilă".
Ambasadorii ar urma să discute marţi acest caz cu parlamentarii.
Premierul polonez Donald Tusk este la curent cu situaţia, însă acesta a explicat că opţiunile de protest sunt limitate, pentru că site-ul este iniţiativa unui politician, nu a guvernului.
Site-ul controversat, lansat miercuri de partidul antiimigraţie PVV condus de Geert Wilders, le cere oamenilor să reclame problemele cauzate de cetăţenii din Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte criminalitatea, alcoolismul, drogurile, depozitarea gunoiului şi prostituţia. "Aveţi probleme cu oamenii din Europa Centrală şi de Est? V-aţi pierdut slujba din cauza unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Vrem să ştim", proclamă website-ul.
Pagina web este ilustrată cu titluri din ziare precum "N-ar fi mai bine dacă v-aţi întoarce?" sau "Est-europenii generează tot mai multă criminalitate".
România şi Polonia au protestat oficial la nivel de ambasade şi au cerut închiderea site-ului, pe care îl consideră discriminatoriu.
Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a reacţionat, vineri seara, în chestiunea site-ului PVV, spunând că reprezintă un "apel deschis la intoleranţă". Site-ul a fost lansat miercuri, iar vineri, la briefingul obişnuit de presă, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene declarase că CE a luat notă, din relatările de presă, despre existenţa acestui site şi a promis că va examina informaţiile.
Site-ul lansat de PVV "este complet împotriva principiilor europene", a arătat comisarul Reding într-un comunicat. "În Europa, noi sprijinim liberatatea. Susţinem ideea unui continent deschis, unde cetăţenii pot merge, munci şi studia unde doresc ei.(...) Ne rezolvăm problemele dovedind mai multă solidaritate, nu denunţându-ne concetăţenii", a declarat ea.
"Europa riscă să ajungă la saturaţie", a declarat Geert Wilders, în reacţie la comunicatul lui Reding. "Am înregistrat peste 32.000 de plângeri. Site-ul e un succes", a afirmat el.