Cristian Preda le propune europarlamentarilor români să reacţioneze la site-ul olandez antiimigraţie

Europarlamentarul Cristian Preda (PPE) le propune colegilor români din Parlamentul European, indiferent de grupul politic la care sunt afiliaţi, să reacţioneze cu fermitate, denunţând iniţiativa partidului olandez PVV de a lansa un site ce invită cetăţenii să se plângă de imigranţii est-europeni.
Europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda. (ISSOUF SANOGO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.02.2012

Europarlamentarul Cristian Preda (PPE) le propune colegilor români din Parlamentul European, indiferent de grupul politic la care sunt afiliaţi, să reacţioneze cu fermitate, denunţând iniţiativa partidului olandez PVV de a lansa un site ce invită cetăţenii să se plângă de imigranţii est-europeni.

"Plenara de săptămâna viitoare de la Strasbourg ne oferă o ocazie potrivită", spune Cristian Preda, într-o postare pe blogul personal.

Preda regretă, totodată, lipsa de reacţie a guvernului olandez faţă de "un gest care intră în conflict cu valori europene" şi sugerează că premierul de la Haga are o atitudine duplicitară: "Din nefericire, guvernul olandez nu a reacţionat până la această oră faţă de un gest care intră în conflict cu valori europene exprimate de numeroase documente ale Uniunii. Tăcerea e cu atât mai penibilă cu cât MAE de la Bucureşti a cerut în mod formal explicaţii acum două zile. Premierul Olandei a afirmat doar, într-o dezbatere de ieri (vineri - n.r.), că PVV nu e un partener în chestiuni europene al cabinetului de la Haga. Ca şi cum înţelegerea cu Wilders referitoare la Schengen nu ar fi de notorietate...", subliniază Cristian Preda.

El aminteşte că PVV e acronimul unui partid din Olanda, Partij voor de Vrijheid, adică Partidul Libertăţii , iar liderul său – Geert Wilders – şi-a făcut un nume în viaţa politică olandeză prin atacurile la adresa Islamului politic. "De ceva timp, Wilders are o nouă ţintă, şi anume cetăţenii din fostele ţări comuniste care au intrat în Uniunea Europeană. (...) Zilele trecute, PVV a inventat o nouă formă de intoleranţă şi discriminare: a deschis un site unde cetăţenii olandezi sunt invitaţi să denunţe pierderea slujbei din cauza unui român, bulgar sau polonez. E o modalitate de a stigmatiza popoare, de a stârni ura şi dispreţul faţă de ceilalţi, în contextul crizei de pe piaţa muncii", explică europarlamentarul PPE.

Preda precizează că PVV este parte a coaliţiei care sprijină guvernul de la Haga. "Şantajul pe care îl exercită PVV e deja cunoscut publicului de la noi: în 2010, la formarea guvernului minoritar din Olanda, PVV a promis susţinere – între altele – dacă românii şi bulgarii nu sunt primiţi în Schengen", reaminteşte eurodeputatul.

"Nu trebuie să uităm că Olanda e unul din locurile în care s-a născut cultura toleranţei. Românii, bulgarii, polonezii şi ceilalţi europeni ar trebui să se asocieze pentru a cere Olandei să redevină ţara pe care o ştim. Fiindcă PVV sfidează nu doar europenii din Est, ci şi Olanda tolerantă, o parte a lumii noastre comune!", conchide europarlamentarul PDL.

Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a reacţionat, vineri seara, în chestiunea site-ului PVV, spunând că reprezintă un "apel deschis la intoleranţă". Site-ul a fost lansat miercuri, iar vineri, la briefingul obişnuit de presă, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene declarase că CE a luat notă, din relatările de presă, despre existenţa acestui site şi a promis că va examina informaţiile.

Site-ul lansat de PVV "este complet împotriva principiilor europene", a arătat comisarul Reding într-un comunicat. "În Europa, noi sprijinim liberatatea. Susţinem ideea unui continent deschis, unde cetăţenii pot merge, munci şi studia unde doresc ei.(...) Ne rezolvăm problemele dovedind mai multă solidaritate, nu denunţându-ne concetăţenii", a declarat ea.

"Europa riscă să ajungă la saturaţie", a declarat Wilders, în reacţie la comunicatul lui Reding. "Am înregistrat peste 32.000 de plângeri. Site-ul e un succes", a afirmat el.

Site-ul, lansat miercuri de partidul antiimigraţie PVV condus de Geert Wilders, le cere oamenilor să reclame problemele cauzate de cetăţenii din Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte criminalitatea, alcoolismul, drogurile, depozitarea gunoiului şi prostituţia. "Aveţi probleme cu oamenii din Europa Centrală şi de Est? V-aţi pierdut slujba din cauza unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Vrem să ştim", proclamă website-ul.

Purtătorul de cuvânt al PVV, Ino van den Besselaar, declarase joi pentru Telegraaf că site-ul înregistrase deja până la acel moment 14.000 de plângeri.

Pagina web este ilustrată cu titluri din ziare precum "N-ar fi mai bine dacă v-aţi întoarce?" sau "Est-europenii generează tot mai multă criminalitate".

România şi Polonia au protestat oficial la nivel de ambasade şi au cerut închiderea site-ul, pe care îl consideră discriminatoriu.

Ambasada Poloniei în Olanda i-a scris liderului PVV, Geert Wilders, cerându-i să închidă site-ul controversat şi a solicitat avocatului poporului să se pronunţe în legătură cu legalitatea acestuia. Site-ul va încuraja discriminarea, a comentat un purtător de cuvânt al Ambasadei poloneze la Haga.

Şi Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis instrucţiuni Ambasadei României la Haga pentru a întreprinde "demersuri ferme" pe lângă autorităţile olandeze care să exprime dezacordul puternic în legătură cu lansarea acestui site cu caracter discriminatoriu la adresa românilor. "Acest demers include şi solicitarea ca autorităţile olandeze să adopte măsuri în consecinţă, având în vedere caracterul vădit discriminatoriu, care încalcă normele europene în vigoare", a precizat MAE.

Joi, şeful patronatelor din Olanda a cerut guvernului să se distanţeze de site-ul antiimigraţie. Acest site "contribuie la o teamă faţă de străini, care nu ar trebui să existe într-o societate deschisă", a declarat Bernard Wientjes, citat de televiziunea Nos.

Primul comentariu al guvernului olandez pe tema site-ului controversat a venit de la ministrul afacerilor sociale, Henk Kamp, care a spus că PVV decide singur asupra a ceea ce face.

La rândul său, premierul Mark Rutte a refuzat să reacţioneze pe tema site-ului. Joi seara, la o dezbatere despre Uniunea Europeană, Rutte a spus că nu poate comenta poziţiile pe care le au alte partide politice. În plus, premierul a apreciat că problema nu priveşte guvernul, întrucât cabinetul său minoritar nu are o alianţă cu PVV în chestiuni europene, ci numai pe chestiunile de politică economică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor