SUA aplică sancţiuni împotriva ministrului iranian de Externe

Ministrul iranian de externe Javad Zarif. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.08.2019

Statele Unite au impus miercuri măsuri restrictive asupra ministrului iranian de Externe, Mohammed Javad Zarif, îngheţându-i toate activele din SUA sau controlate de entităţi americane, a anunţat Departamentul Trezoreriei americane, potrivit RFE/RL.

Restricţiile la programul nuclear iranian au fost extinse, a susţinut biroul de presă al secretarului de stat al SUA.

"Zarif implementează agenda necugetată a liderului suprem al Iranului şi este principalul purtător de cuvânt al regimului în lume. SUA trimite un mesaj clar către regimul iranian că acest comportament recent este inacceptabil", a afirmat secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, într-o declaraţie.

Zarif s-a aflat în centrul încercărilor Iranului de a relaxa tensiunile cu SUA şi alte ţări privind industria sa de energie nucleară, despre care Washingtonul a precizat că este o acoperire pentru un program secret de arme.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a susţinut într-o declaraţie că poziţia lui Zarif este un "mijloc de avansare al multor politici destabilizatoare ale liderului suprem".

Pompeo a mai afirmat că izolarea diplomatică şi campania de aplicare a presiunii economice asupra Iranului vor continua atâta timp cât acesta îşi extinde programul nuclear.

Pe lângă îngheţarea activelor, Washingtonul va limita de asemenea posibilitatea lui Zarif de a călători. Dar este aşteptat ca el să poată continua să viziteze sediul ONU din New York, deşi sub restricţii serioase.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Zarif a afirmat că SUA l-a sancţionat deoarece este o ameninţare pentru agenda Washingtonului.

El a mai susţinut că noile sancţiuni nu îl vor afecta pe el sau familia sa, "deoarece nu am proprietăţi sau interese în afara Iranului".

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a declarat miercuri că SUA va reînnoi o serie de scutiri de la sancţiuni, pentru a permite Chinei, Rusiei şi ţărilor din UE să continue cooperarea nucleară civilă cu Iranul.

Relaţiile dintre Teheran şi SUA s-au deteriorat semnificativ de când preşedintele american Donald Trump s-a retras anul trecut din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri şi după ce, ulterior, a reimpus sancţiuni economice severe asupra multor sectoare iraniene, inclusiv industriile cruciale ale petrolului şi în domeniul financiar. Recent, Washingtonul a înăsprit sancţiunile şi a susţinut că urmăreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian.

Ca răspuns la sancţiunile americanilor, Teheranul a luat măsuri pentru a depăşi două limite impuse de acordul nuclear JCPOA: una în ceea ce priveşte cantitatea de uraniu pe care o poate stoca şi una vizând gradul de puritate la care îşi poate îmbogăţi uraniul, crescând acest grad de la 3,67% la 4,5%. De asemenea, Iranul a ameninţat că intenţionează să crească gradul de puritate la 20%. Măsurile iranienilor au declanşat noi ameninţări din partea SUA privind aplicarea de noi sancţiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor