Juncker: Ucraina va rămâne în afara UE încă 20 de ani

Preşedintele Comisiei Europene i-a tăiat Ucrainei orice speranţe de aderare la UE în viitorul apropiat.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, 29 aprilie 2015
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, 29 aprilie 2015 (FREDERICK FLORIN/AFP/Getty Images)

Ucraina nu va fi capabilă să se alăture Alianţei NATO şi nici să adere la Uniunea Europeană încă 20 de ani conform unei declaraţii a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, făcută joi.

“În mod clar Ucraina nu va putea deveni membru UE în următorii 20-25 de ani şi nici nu se va putea alătura NATO” a declarat Juncker, citat de agenţia DPA.

Juncker a făcut declaraţia în contextul discuţiilor referitoare la referendumul din aprilie, privind schimburile comerciale libere între Olanda şi Ucraina. Juncker a subliniat extrem de clar că acordul nu este un prim pas către aderarea la UE.

Problema aderării Ucrainei la UE a declanşat, la sfârşitul lui 2013, o criză majoră în Ucraina, după ce fostul preşedinte Viktor Ianukovici a refuzat în ultimul moment să semneze un acord care ar fi angajat ţara sa pe drumul către aderare.

Kremlinul se opune aderării Ucrainei la UE şi NATO, considerând intenţiile vecinei sale drept o problemă de securitate naţională şi încearcă să menţină Ucraina în sfera sa de influenţă, inclusiv prin folosirea forţei.

După anexarea Crimeei şi dezintegrarea regiunilor sale estice în urma unui conflict sângeros, oficialii din Kiev susţin că prioritatea majoră a ţării este integrarea în UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe