Ambasada Federaţiei Ruse face o nouă donaţie pentru Cuminţenia Pământului. Cu mărunţiş de la români
alte articole
Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti a făcut o nouă donaţie pentru achiziţia operei “Cuminţenia Pământului” a sculptorului Constantin Brâncuşi, achiziţie pentru care Guvernul României a organizat o subscripţie la nivel naţional. Dacă prima donaţie a fost de 100 de euro, de această dată suma este de 19,19 lei româneşti, 4,41 euro, 0,31 dolari SUA, 200 de yeni japonezi şi 200 de woni sud-coreeni şi reprezintă mărunţişul strâns la protestul organizat marţi de jurnalistul Tiberiu Lovin în faţa Ambasadei.
Reamintim că mai multe persoane au participat, marţi seară, la protestul „Donează un cent pentru Rusia”, organizat în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse, participanţii fiind invitaţi să doneze câte un cent, pentru a înapoi ambasadorului rus donaţia de 100 de euro făcută pentru Cuminţenia Pământului. Donaţia a fost considerată jignitoare pe motiv că a fost însoţită de un clip în care ambasada susţine că România s-a reconstruit şi industrializat cu ajutorul Uniunii Sovietice iar „copiii trebuie să înveţe istoria adevărată.” Revoltaţi de acest gest, participanţii au strâns 15 -16 euro, în eurocenţi, bani pe care organizatorul protestului, jurnalistul Tiberiu Lovin i-a înmânat ataşatului de presă al ambasadei.
La momentul respectiv, lui Lovin i s-a comunicat că banii primiţi vor fi donaţi pentru Cuminţenia Pământului şi că Ambasada nu a intenţionat să-i jignească pe români.
"În seara zilei de 27 septembrie 2016 la Ambasadă s-a adresat un cetăţean român care a transmis în numele propriu o sumă de bani a cărei valoare el însuşi nu a putut să o precizeze. Potrivit dânsului, el a făcut acest lucru pentru a rambursa Ambasadei o parte din suma donată de către noi în campania privind subscripţia publică naţională pentru achiziţia operei „Cuminţenia Pământului” a sculptorului Constantin Brâncuşi.
Am numărat banii aduşi de către această persoană şi s-a dovedit că dânsul a transmis 19,19 lei româneşti, 4,41 euro, 0,31 dolari SUA, 200 de yeni japonezi şi 200 de woni sud-coreeni.
Pornind de la aprecierea pozitivă acordată de MAE al României, în ceea ce priveşte donaţia modestă a Ambasadei ruse în recuperarea patrimoniului naţional român, am luat decizia de a trimite aceşti bani în fondul menţionat. Luând în considerare faptul că au fost multe monede străine de diferită valoare, această procedură, cel mai probabil, va dura mai mult timp.
Suntem recunoscători tuturor cetăţenilor români neindeferenţi care au apreciat în mod corect poziţia Ambasadei drept cea care urmăreşte îmbunătăţirea relaţiilor noastre, căutarea interpretării pozitive reciproc acceptabile a istoriei noastre comune şi aici, bineînţeles, cuvântul ponderabil trebuie să fie spus de experţii Comisiei comune de istorici ruso-române.
Sperăm că dezbaterea destul de emoţională care fără nicio intenţie din partea noastră a început în societatea românească va contribui nu numai la o mai bună înţelegere a istoriei noastre comune, dar, de asemenea, şi la construirea de noi relaţii pragmatice de bună vecinătate între ţările noastre.", scriu reprezentanţii ambasadei, pe Facebook.