Un protest spontan în Chongqing atenuează actiunile poliţiştilor

În prima zi a Anului Nou, 10 februarie în oraşul Chongqing au avut loc tulburări masive după ce miliţia a eliberat un şofer beat care bătuse un şofer de autobuz
În prima zi a Anului Nou, 10 februarie în oraşul Chongqing au avut loc tulburări masive după ce miliţia a eliberat un şofer beat care bătuse un şofer de autobuz (Weibo.com)

Furia publică faţă de fenomenul corupţiei din cadrul Partidul Comunist Chinez de la guvernare a înregistrat un record fără egal, care s-a soldat cu demonstraţii de stradă şi revolte de-a lungul Chinei. Prima zi a Anului Nou Chinezesc lunar nu a fost cu nimic diferită: peste o mie de oameni au protestat în sud-vestul Chinei, după ce un şofer beat al unui BMW a bătut un şofer de autobuz.

Demonstraţia a avut loc duminică în Chongqing, un mare oraş din provincia Sichuan care a fost în centrul unora dintre cele mai mari cazuri de corupţie din China, în ultimii ani.

Demonstranţii au cerut echitate socială şi au solicitat să se pună capăt corupţiei oficialilor partidului şi abuzului de putere privind incidentul în care este implicat şoferul beat al BMW-ului.

Poliţia rutieră l-a lăsat să plece pe şoferul BMW-ului după ce a aflat că familia lui avea legături cu oamenii legii de la nivel local, fapt ce a declanşat demonstraţia de duminică împotriva ofiţerilor.

Doamna Wang, un rezident din districtul Yubei din Chongqing, a declarat pentru The Epoch Times că ea a asistat la conflictul dintre conducătorul auto al BMW-ului şi şoferul de autobuz.

"Conducătorul auto al BMW-ului a strigat la poliţie că unchiul său este căpitan la un pluton de trafic local şi apoi l-a sunat pe unchiul său. În scurt timp, poliţia a primit un telefon de la superiorul lor şi l-au lăsat imediat să plece", a declarat aceasta.

Doamna Wang a relatat că mulţimea a cerut ca poliţia rutieră implicată în incident să-i ceară scuze şoferului de autobuz, în timp ce familia şoferului de autobuz, care au luat parte la protest, a solicitat, de asemenea, să se facă dreptate. Forţele de poliţie au fost expediate în încercarea de a dispersa mulţimea.

O studentă a încercat să fotografieze incidentul de duminică cu telefonul ei mobil, dar poliţia i-a smuls violent telefonul şi a bătut-o, a spus doamna Wang. Un reporter care a încercat să ia interviu martorilor a fost, de asemenea, agresat de către poliţie.

Sute de demonstranţi se învălmăşeau, de asemenea, în faţa maşinilor de poliţie pentru a-i împiedica pe ofiţeri să plece, fapt care i-a determinat în cele din urmă pe poliţişti să se retragă.

Un alt martor a declarat pentru The Epoch Times că poliţişti au cerut să plece după ce au fost înconjuraţi de o mie de demonstranţii.

"La început poliţiştii i-au ameninţat că îi trimite pe toţi la închisoare... dar în cele din urmă au ajuns să se roage de mulţime să-i lase să plece", a declarat martorul, adăugând că unii dintre ofiţerii de poliţie au îngenuncheat în faţa mulţimii.

Oficialii au declarat că incidentul care implică şoferul BMW-ului şi cel al autobuzului este în prezent în curs de investigare. Aceştia au declarat că guvernul local le va oferi mai târziu localnicilor o explicaţie.

Mulţimea s-a dispersate devreme în dimineaţa zilei de luni.