Ambasada americană din Baghdad, lovită de rachete

A.P.
27.01.2020

alte articole

Ambasada SUA din Baghdad (AHMAD AL-RUBAYE/AFP/GETTY IMAGES)
A.P.
27.01.2020

Cel puţin trei rachete au lovit duminică Ambasada SUA din Baghdad, aflată în Zona Verde, o porţiune puternic securizată a Baghdadului potrivit AFP.

În total, cinci rachete Katiuşa au fost lansate asupra complexului puternic fortificat, trei dintre ele lovind direct clădirile din campusul ambasadei, una afectând chiar sala de mese a ambasadei. Nu se ştie dacă există victime.

Premierul interimar irakian a negat că ar fi victime.

Personalul din campus a fost protejat în urma atacului.

Loviturile sunt atribuite unor miliţii irakiene afiliate Iranului.

Au fost menţionate raportări iniţiale contradictorii cu privire la mărimea pagubelor.

În urma atacului de duminică, rapoartele presei locale vorbesc despre un răspuns al SUA care ar fi iminent dar neconfirmat.

Un corespondent al publicaţiei Al Jazeera a transmis că deasupra capitalei irakiene au fost observate avioanele americane dar numărul survolurilor a scăzut.

Fostul viceprim-ministru irakian Hoshyar Zebari a afirmat că un număr mic de "miliţii rebele" ar fi fost de vină şi a confirmat detalii pe un Tweet, deşi Pentagonul nu a dat o declaraţie oficială: „Restaurantul sau cantina Ambasadei a fost deteriorată şi arsă. Este un joc foarte periculos al #PMF facţiuni rebele care galvanizează o situaţie deja tensionată. Trebuie să se oprească", a declarat fostul oficial, făcând referire la Forţele de Mobilizare Populară (PMF), miliţiile organizate de fostul general iranian Qassem Soleimani, care a fost omorât de un atac cu drone americane la începutul lunii.

În ultima perioadă, Irakul a intrat în sfera de influenţă a Teheranului, o evoluţie tulburătoare pentru Israel şi aliatul tradiţional al SUA - Arabia Saudită.

Evoluţia este cu atât mai importantă cu cât Republica Islamică Iraniană este angajată, cu sprijinul Rusiei, într-un program de dezvoltare a industriei sale nucleare.

Deşi Iranul susţine că nu are intenţia de a fabrica bomba nucleară, iar Rusia pare să se alinieze afirmaţiilor Teheranului, rapoarte ale agenţiilor de intelligence germane au afirmat în mod clar contrariul.

Situaţia este cu atât mai tensionată cu cât, după afirmaţiile ministrului francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, Teheranul ar mai avea nevoie de 1 cel mult 2 ani până la fabricarea unei bombe nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor