Alocaţii majorate cu 60% pentru Parlamentul Republicii Moldova

Alocaţiile Parlamentului Republicii Moldova pentru nevoile Legislativului au fost majorate cu 60% în urma unei decizii luate de Guvernul Streleţ la 15 octombrie 2015.
Guvernul Streleţ, şedinţa cabinetului de miniştri (facebook.com)
Maria Maevschi
26.10.2015

Spre deosebire de sumele suplimentare care se  vor da parlamentului, alocaţiile pentru alte domenii au fost diminuate drastic, potrivit Mold-Street citat de Jurnal.md.

Guvernul Streleţ a redus bugetul pentru reabilitarea drumurilor cu 485 de milioane de lei, lucrările ce ţin de construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău cu 300 de milioane de lei, bugetul pentru sănătate cu 230 de milioane de lei, educaţie cu 75 de milioane de lei şi agricultură cu 73 de milioane de lei.

Dar majorările nu se termină la parlament, întrucât Ministerul Finanţelor vine cu propunerea de alocare a unei sume de 22 de milioane de lei pentru asigurarea cheltuielilor ce ţin de implementarea Sistemului informaţional „e-Parlament”, deşi nu se ştie care ar fi fondurile necesare pentru acest proiect pe moment.

Conform unei analize efectuate de Centrul de Investigaţii Jurnalistice, s-a constatat că sistemul de vot electronic, instalat în clădirea renovată a Parlamentului în urma reparaţiilor din 2013 şi care ar fi costat milioane de lei, nu funcţionează, servind doar ca decoraţie în sala de şedinţe.

„Pentru procurarea utilajului şi echipamentului, lucrări de montare a sistemului de ventilare şi climatizare şi a sistemului antiincendiar din clădirea Parlamentului” urmează să fie alocate 51,5 milioane de lei. Iar în urma mutării dintr-o clădire a statului în una privată, Consiliul Concurenţei va primi suplimentar 2,4 milioane de lei ce ţin de plata chiriei sediului, inclusiv pentru stingerea datoriilor creditoare acumulate, relatează sursa citată.

„Veniturile şi cheltuielile sunt ajustate ca urmare a evoluţiilor macroeconomice recente şi prognozelor până la finele anului, îngheţării temporare de către partenerii de dezvoltare a suportului bugetar extern, suplimentării ajutorului social şi a ajutorului pentru perioada rece a anului în legătură cu majorarea tarifelor la energia electrică şi gazele naturale”, se arată în documentul citit de ministrul Finanţelor Anatol Arapu în cadrul şedinţei Parlamentului din 15 octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor